Zúzódások, ficamok, törések

A gyermekkor elkerülhetetlen része, hogy néha-néha megsérülnek a kicsik, hiszen az életben mindent, így a mozgást, de az óvatosságot is, meg kell tanulniuk. Néha könnyű a lecke, néha keserves, attól függően mennyire ügyes és mennyire makacs a gyerkőc.

Zúzódásokat könnyen lehet szerezni, elég egy beütött végtag, amelynél a bőr alatti erek megsérülnek, szétszakadnak, és a bennük lévő vér a bőr alá, a szövetek közé kerül. Először csak azt látjuk, hogy piros a gyermekünk bőre, majd bekékül, de néhány nap múlva már a természet szép zöld, sárga színeit képes produkálni. De semmi baj, egy kis vigasztalás, és folytatódhat is a játék. Esetleg a könnyebb felszívódás érdekében a zúzódást bekenhetjük erre alkalmas gyógynövénykrémmel, de igazából semmi teendőnk nincs vele, másfél-két héten belül már nyoma sem lesz, hogy megsérült a kicsi bőre. Viszont nagyobb felületet ért zúzódás esetén a biztonság kedvéért vigyük el orvoshoz gyermekünket.

ZúzódásRánduláskor az ízületet tartó ínszalagok sérülnek, ez leggyakrabban a boka-, a térd-, a csukló- és könyökízülettel fordul elő. Azonnali a fájdalom és a duzzanat, illetve a vérömleny.
A húzódás az izomrostok egy részének megnyúlása (esetleg szakadása is lehet). Ha a gyermekünk a nagy ijedelem után sem kezdi el használni az érintett végtagot, azonnal menjünk el vele orvoshoz.
Mit tehetünk mi első körben? Helyezzük nyugalomba a sérült végtagot, kössük fel a kart, polcoljuk fel a lábat, valamint hűtsük le a sérült ízületet, rugalmas pólyával rögzítsük, majd irány a kórház. Ha szakadás is van, gipszelni vagy operálni szükséges.

Amikor az ízületi porcfelszínek (vápa és fej) elválnak egymástól, ficamról beszélünk. Leggyakrabban vállficam, könyökficam, ujjízületi ficam, térdkalácsficam, és bokatörések mellett jelentkező felső ugróízületi ficamok vannak. Fájdalmas tud lenni, de a legfőbb teendőnk, hogy nem kísérletezünk azzal, hogy helyretesszük, mert maradandó károsodást is okozhatunk, ezt mindenképp bízzuk szakemberre.

Gyermekkorban törések is gyakran előfordulnak, ilyenkor még a zárt törés a szerencsésebb, amikor a bőr nem sérül meg. Ha sebet látunk, már nyílt törésről beszélünk, ilyenkor nagy a fertőzésveszély.
Amikor nem vagyunk teljesen biztosak a törésben, de a kicsi nem tudja használni a végtagját, duzzadt és véraláfutásos lesz, mindenképp kell a röntgen, és míg a kórházba nem érünk, hagyjuk, hogy gyermekünk találja meg a legkényelmesebb helyzetet kezének vagy lábának, amit rögzítsük, amennyire lehet.
A gipszes időszak mindenkinek kicsit nyűglődés, hát még egy izgő-mozgó kis gyermeknek. Könnyítsük meg az életét ilyenkor még több figyelemmel, mesékkel, rajzfilmekkel, közös, helyben végezhető játékkal.

A kisgyermekek sokat potyognak, ami szerencsére nem mindig végződik kórházi látogatással. Viszont lehetünk elővigyázatosak környezetünkben. A nagyobb balesetek elkerülése érdekében érdemes lépcsők, lejárók tetejére, aljára biztonsági rácsot tennünk, illetve minden olyan játszótéri játékot felügyelnünk, ami esést okozgat. Néha jó, ha előre gondolkozunk, de sok mindentől még így sem óvhatjuk meg őket.

vissza>>>