Világhálón

„Mindig az internet előtt gubbaszt a gyerek!”– halljuk sok szülőtől aggódva. Vajon tanul, vagy csak játszik? Függő? Tény, hogy nagyon jó alibi az, hogy az interneten minden információ megtalálható, ami az iskolai tanulmányokhoz szükséges. Feladatmegoldások, kész, kidolgozott tételsorok, már nem kell kínlódni a megírásukkal, elég egy kattintás a letöltéshez.

Helyes ez így? Az biztos, hogy sok tekintetben szükséges, de sok mindent elvesz egy gyerektől. Nincs már meg az a fajta kutatómunka, és agytorna, hogy elmegy a könyvtárba és utánanéz a dolgoknak. Közben kimozdul, könyveket vesz a kezébe, esetleg csapatban összeállva egy barátjával közösen dolgozik. Nem, most mindezt megteheti otthonról, és még a székéből sem kell felkelnie ehhez.

A mai, modern világban háttérbe szorult a játék, az olvasás, és előtérbe került az internet. Információszerzésre, e-mailezésre, chatelésre, na és persze ismerkedésre is. Nem egyszerű elmagyarázni egy magát már kisebb felnőttnek érző tininek, hogy a világhálón nem csak jó dolgokat, jó embereket fog találni, hanem megvannak a veszélyek is egyúttal. Soha nem tudhatja teljesen biztosan, kire bukkan, vajon tényleg egy korabeli tinivel cseverészik, vagy esetleg próbálja behálózni egy pedofil. A különböző fórumokon könnyű az arctalanság mögé bújni, és a fiatalok bizalmába férkőzve személyes adataikat kiszedni. Sok honlap készítője fogyasztási célból is kihasználja az ifjúság naivitását és kíváncsiságát, hiszen egy gyermeket könnyebb „behálózni”. Otthonunkban valamilyen szinten védekezhetünk ezek ellen, kiszűrhetjük speciális programokkal a nem megfelelő oldalakat, de ugye gyermekünk sok más helyen is hozzáférhet a világhálóhoz. Hiába felvilágosult, nem árt az óvatosság, és nem hiábavaló ezeket a veszélyeket előre elmagyaráznunk neki. Jó, ha ezeket az információkat megfelelő érettséggel kezeli, hiszen nem mindig ülhetünk mellette, hogy ellenőrizzük, milyen tartalmakat nyitogat.

Bár sok veszélyt rejt, rengeteg csodálatos és hasznos dolgot is nyújt az internet. Kinyílik a világ a kamasznak, nem lesz fizikai határa, hogy ismeretlen földrészekkel kerüljön közeli kapcsolatba, minden hírt, történést egyből kézhez kapjon, és begyűjtsön minden információt házi feladatainak megoldásához. Barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel megszakítás nélkül tarthatja a kapcsolatot (e-mailen, skype-on), bár ezzel például az a fajta izgalom és várakozás már nem lesz jelen életébe, amit egy postai úton érkezett levél jelentett egykoron.

Rengeteg játéklehetőség van a neten, amivel fejlesztheti ügyességét kamasz gyermekünk, mind kézügyességét és gyors reakcióit, mind pedig tudás alapú és logikai képességét. Szinte végtelen lehetőség van, bárki megtalálja a hozzá legjobban passzolót.

Jó dolog a neten való szörfözés, de azért az élő beszélgetések, kirándulások, a közösen együtt töltött szabadidő varázsát a virtuális világ nem pótolhatja. Szakítsunk erre is időt!

vissza>>>