Védőoltások

Gyermekünk még szinte ki sem bújt a biztos védelmet jelentő anyaméhből, máris vizsgálatokkal zaklatják, sőt megkapja élete első oltását is, a BCG oltást.
A védőoltásokra szükség van – még akkor is, ha időnként felbukkannak ellenzők is -, hiszen jó néhány olyan betegséget tudnak megelőzni, melyek nagy kockázatot jelentenek az emberi, s főképp a gyermeki szervezetre. Nos akkor miért is oltunk? Egyrészt, hogy az egyes egyének védettek legyenek, másrészt, emrt az emberiség veszélyeztetve érzi magát. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint az oltások jelentette kockázati arány nagyon alacsony. A jelenlegi magyar jogrendszer szerint a szülőknek kötelességük a kellő időben beadatni gyermeküknek az előírt oltásokat. Ennek elmulasztása szabálysértést eredményez, melyet borsos pénzbírsággal sújthatnak. Súlyosabb esetben akár a gyermekek gondozásba vételét is kezdeményezhetik. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások azokat a betegségeket előzik meg, melyek az elmúlt évtizedekben rengeteg embert betegítettek meg, illetve sokan bele is haltak. A kötelező oltások mellett kampányoltásokat is kapnak gyermekeink, ilyen például a Hepatitis B oltás, lényeges dolog, hogy ezek az oltások is ingyenesek.

1079080.jpgA szülők saját megfontolásból is kérhetnek oltást gyermekük számára, ilyen például a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltás, vagy az egyre népszerűbb rotavírus elleni oltás. Ezek az oltások egy-két vagy három részből állnak, és minden esetben költségtérítésesek. Időről-időre felbukkannak olyan oltások, melyeket óriási médiafigyelem követ, reklámokkal, riportokkal akarják meggyőzni az aggódó, kevés információval rendelkező szülőket az adott oltás fontosságáról. A választható oltások esetében azonban megoszlanak a vélemények szakemberek és orvosok között is. Egyesek javasolják ezen oltások beadását, míg mások nem tartják szükségesnek. Rengeteg érv és ellenérv van az oltások esetében, ezen érveket és ellenérveket igyekszünk összeszedni, hogy olyan döntést tudj hozni, ami biztosan neked és a gyermekednek is a legjobb. Ami fontos, hogy a döntést minden esetben a gyermekorvossal közösen, vele egyeztetve hozzuk meg. A mérlegelésnél vedd figyelembe az oltóanyag hatásosságát, hogy mennyi ideig immunizál, valamint a szövődmények esélyét és súlyosságát.

Optimális esetben a területileg illetékes védőnő tájékoztatja a szülőket az esedékes oltások időpontjáról, annak szükségességéről, mibenlétéről, az esetleges mellékhatásokról. Azonban, ha ez elmarad, akkor magának az anyának kell utánajárni mikor, mit kell beadatnia gyermekének. Ebben igyekszik most segíteni a szülőfórum.hu.

Összefoglaljuk a kötelező és ajánlott védőoltásokat, bemutatva azok formáját, esetleges mellékhatásait, elmagyarázva azok szükségességét.
Az oltások általában gyengített vírust tartalmaznak, melyek, ha csak kis mértékben is, de mindenképpen megterhelik a kisgyermekek szervezetét, ezért utánajárunk annak is milyen módon lehet felkészülni az oltásra, hogyan lehet megelőzni az esetleges lázat, tüneteket, és ha már megelőzni nem sikerült, akkor miképp lehet gyorsan, szelíden kezelni azt, például homeopátiával.
(A kép forrása: www.nlcafe.hu)

vissza>>>