Védőnői szolgálat

Hazánkban a gyermekeknek születésüktől kezdve meghatározott időnként kötelezőek a védőoltások. Ma már sok fertőző betegségről nem is tudunk, nem is ismerjük, eltűnt a köztudatból. Tífusz, himlő, szamárköhögés, gyermekbénulás…hallunk róluk? Milyen jó, hogy védve vannak gyermekeink?! Azért egyre több az ellenző is, ami az oltásokat illeti, de véleményünk szerint, mint megelőző tényezőt, felelős szülőkként, mindenképp szükséges figyelembe vennünk. Rendszerünk szigorú, de eredményes, ha az elmúlt évtizedek járványait, megbetegedési statisztikáit megfigyeljük.

Mikor, milyen oltások is vannak, ki tartja ezt nyilván? Segítségünkre vannak ebben a kérdésben mindenképp a védőnők, akik adott körzetben tevékenykednek, és az itt lakó oltásra kötelezett gondozottakat, valamint az oktatási intézménybe nem járó otthon gondozott tanköteles korú gyermekeket tartják nyilván mindaddig, amíg meg nem kapják az oltásaikat.

A gondozottakkal való kapcsolattartást tanácsadó helyiségben, vagy a családok otthonában, vagy egyéb közösségi helyszínen, nevelési-oktatási intézményben végzi a védőnő; együttműködve a területileg illetékes Gyermekjóléti Szolgálattal, Családsegítő Házzal, illetve Gyermekvédelmi Intézménnyel.

Bölcsődés korban évente legalább hatszor találkozunk a védőnővel. Nyomon követi és dokumentálja gyerkőcünk fejlődését, és ha esetleg valami elváltozást észlel, a gyermekorvost értesíti. Figyeli a fizikai fejlődést (magasság, súly, stb.), a tápláltsági állapotot, a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődést, az esetleges magatartásproblémákat. Vizsgálja a beszédfejlődést, illetve az érzékszervek működését (látás, hallás). Kiszűri a gyermekeknél a láb statikai problémáit, a gerinc rendellenességeit (pl. tartáshiba). Ezen kívül, ahogy már említettük, figyelemmel kíséri az oltásokat is.

A szülőket, törvényes képviselőket a tájékoztató eljuttatásával írásban értesíti a védőnő az a gyermek oltásának esedékességéről, illetőleg családlátogatás alkalmával az oltás szükségességét és jelentőségét szóban is elmagyarázza. Tájékoztatja ezen felül a családot az oltás beadásának határidejéről, helyszínéről, illetőleg az elmulasztás következményeiről. Nyomon követi és dokumentálja a védőoltás beadásának teljesülését nyilvántartó lapon és a Gyermek-egészségügyi törzslapon.

Egy segítőkész és lelkiismeretes védőnő nagyon sok mindenben segítségünkre lehet tanácsaival, észrevételeivel. Meglátásai alapján sokszor a felesleges aggodalom és orvoshoz rohangálás is megelőzhető.

vissza>>>