Választási szempontok

Rohan az idő, gyermeked még csak most született, de máris bölcsődébe megy. Számodra is az a legfontosabb, hogy a lehető legjobb helyen tudhasd őt, amíg Te dolgozol. A választás azonban egyáltalán nem egyszerű, sőt! Először is el kell döntened, hogy önkormányzati vagy magán, fizetős intézményben szeretnéd őt elhelyezni. Utóbbi esetben lényegesen nagyobb mozgástérrel rendelkezhetsz, hiszen ma már szinte minden sarkon találsz magánbölcsődéket. Az önkormányzati intézményeknél már nehezebb dolgod lesz, de azért néhány szempontot itt is figyelembe tudsz venni. 

Az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyit kell utaznod az adott intézményig, illetve mennyire van messze a lakásotoktól vagy a munkahelyedtől. Ez azért lényeges, mert a reggeli dugókat nehéz kiszámítani, és egyáltalán nem biztos, hogy minden reggel zökkenőmentes lesz az ébredés gyermekednél. Érdemes úgy választani, hogy a bölcsőde a lehető legközelebb essen lakásotokhoz, még akkor is, ha egyébként a másik, messzebbi hely szimpatikusabbnak tűnik is. Így elkerülheti a reggeli stressz, és ez esetleges késések. A választásnál a következő legfontosabb szempont, talán a jó gondozónő. Itt elkerülhetetlen az, hogy neked szimpatikus legyen, mert azt gyermeked is megérzi, ha ellenségesen vagy elutasítóan viselkedsz nevelőjével, de épp ilyen fontos az is, hogy gyermekednek szimpatikus legyen. Ezért javasolt a választás előtt elmenni a kinézett intézménybe, és bemutatni gyermekednek a leendő pedagógust. Tudd meg tőle, milyen elveket vall a nevelésről, az önállóság kérdésében hogyan vélekedik. Ha ezek nem egyeznek a saját elveiddel, vagy úgy érzed, gyermekednek nem felelnének meg, akkor inkább válassz másik helyet, a későbbi konfliktusok elkerülése végett.

Ha megvan a szimpátia, akkor jöhetnek a praktikus szempontok. Lényeges, hogy egy csoportba hány gyermeket fogadnak a nevelők, és hány gyermekre jut egy-egy gondozó. Ez nemcsak a személyes törődés szempontjából fontos, hogy ki tud-e alakulni bensőséges, meleg kapcsolat gyermeked és gondozója között, hanem a higiénia szempontjából is. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mondjuk mennyi ideig kell a piszkos pelenkát elviselnie magán gyermekednek, mert éppen mással van elfoglalva a nevelő. Azt is érdemes felderítened, hogy mekkora hely jut a játékra a gyerekeknek a csoportszobában, és az udvaron egyaránt. Ez egyébként mellékesnek tűnhet, de hidd el fontos lesz majd, ha fáradtan, munkából hazaérve azt veszed észre, hogy csemetéd nem tudta levezetni energiáit a bölcsődében, és este próbálja pótolni azt. A jó levegő és a megfelelő tér elengedhetetlen a jó bölcsődében. Azt, hogy egy intézmény mennyire szeretné odacsábítani a gyerekeket, mennyire tartja fontosnak a minőséget, lemérheted a berendezésen, valamint a dekoráción is. 

Az intézményvezetővel is mindenképpen beszélgess el, hiszen mégiscsak ő az, aki a meghatározott kereteken belül meghatározza a bölcsődei életet, aki enged, vagy éppen nem enged bizonyos dolgokat a gondozónőknek.

Amennyiben az eddig leírtak alapján több bölcsőde is fennmaradt a rostán, akkor kezdheted megvizsgálni az egyéb, speciális szolgáltatásokat. Ilyen speciális dolog lehet például egy sószoba vagy egy konyhakert. De számíthat az is, hogy viszik-e őket eseményekre, vagy hívnak-e hozzájuk előadásokat, vetítéseket, bohócot. Mivel a bölcsődék nagy része ettől a tanévtől fizetőssé vált, ezért fontos lehet például az ezen felül szedett csoportpénz mennyisége is, és az, hogy ezt mire és hogyan használják fel. 

A fentiekből is látszik, hogy a bölcsőde-választás nagyon is felelősségteljes, és koránt sem egyszerű dolog. A megfelelően kiválasztott bölcsőde meghozza gyümölcsét, gyermekünk kiegyensúlyozott és nyugodt gyermek lesz a mindennapokban, korának megfelelően fejlődik majd, és Te is nyugodt leszel a munkahelyeden!

vissza>>>