Utónevek

Gyakori dilemma babaváró szülőknél, hogy milyen nevet válasszanak a pici embernek, akit hamarosan magukhoz ölelhetnek, végre. Vagy azért nehéz a döntés, mert nem tudnak egyezségre jutni a merőben más ízlésük miatt, vagy mert túl sok közös név-ötletük van. Ám az is lehet, hogy egyet sem találnak elég jónak a hivatalos választékból.A név első fele, a vezetéknév már adott: manapság ez gyakran nem is egy, hanem két vezetéknév, az anyai és az apai „örökség”együtteséből áll. Ehhez kell passzolnia a keresztnévnek, vagy sokszor: a keresztneveknek. 

Már a „névkettőzési divat” is kifejezi azt a vágyunkat, hogy mivel a babánk egyedi, különleges személyiség, ez a nevében is megjelenjen.  Szerencsére a magyar keresztnevek sokaságából bőségesen válogathatnak a szülők, ki ilyen, ki olyan szempont(ok) szerint. A Ladó János – Bíró Ágnes szerzőpáros által jegyzett Magyar utónévkönyv mintegy 2700 nevet tartalmaz. Ebből is bőven meríthetnénk, ám van, aki nem elégszik meg ezzel a gyűjteménnyel. Ők azok, akik a Nyelvtudományi Intézetnél kérvényezik, hogy az általuk választott/kreált, a hivatalos jegyzékben még nem szereplő nevet adhassák a gyermeküknek. 

Régről gyökerezik és névválasztási szokásainkban még ma is tükröződik az a hit, hogy a névvel sorsot, védelmet is adományozunk a babánknak. Ezért gyakran fontos számunkra, mit jelent vagy milyen eredetű a név, illetve a választott névnek milyen személyiségek (voltak) a viselői. Régen ezért kapták az újszülöttek a nagyszülők, szülők, bibliai alakok nevét, hiszen ezek a személyek, a sorsuk a család számára értéket képviseltek. Még ma is sok családban él a vezetéknév továbbörökítésének hagyománya. Ma pedig azért olyan népszerűek a híres színészek, sportolók és énekesek nevei, mert a fiatalok bennük látnak olyan tulajdonságokat, amelyeket a babájuknak is kívánnak.

Fontos választási szempont a hangzás: hogy a nevek tagjai együttesen is jól hangozzanak, és a becézhetőségük, hisz a kicsinket úgyis a becenevén fogjuk szólítani. Nem hangzik jól például, ha a vezetéknév utolsó betűjével kezdődik a keresztnév, mert nehéz kimondani, vagy ha a név minden tagja túl hosszú vagy túl rövid. Gyakran mérlegeljük azt is, hogy a tágabb családi körben, sőt az ismeretségi körben se viselje senki a számunkra szimpatikus nevet, és ha a játszótéren a csemeténk nevét kiáltjuk, lehetőleg ne öt gyerek kapja fel a fejét. A leendő szülők arra is figyelnek, hogy a névnap távol legyen a születésnaptól, mert akkor fennáll az ünnepek összevonásának esélye. Merő igazságtalanság lenne egy teljes napnyi ünnepléstől megfosztani picikénket! A nevekről való elmélkedéseink közepette nem árt belegondolni abba sem, vajon a gyerekünk ötvenévesen is kimondhatja-e a nevét anélkül, hogy környezete viccesnek vagy túl gyerekesnek tartaná azt. 

Ha több befutónak tűnő név-ötletünk van, és nehezen megy a választás, gondoljuk végig, mit is jelentenek ezek a választott nevek, milyen kép kapcsolódik hozzájuk, milyen képzettársításokat ébreszt bennünk a hangzásuk, dallamuk. És mindenképp hagyjunk időt magunknak és párunknak a közös döntésre!

Milyen a jól hangzó név? Milyen szempontok dominálnak névválasztásainkban? Milyen módszerekkel juthatunk döntésre? Írásaink és utónév-kalkulátorunk a névválasztásban is segítenek Nektek.

vissza>>>