Testméretek

A fejlődés fogalmába az értelmi, érzelmi és mozgásfejlődésen túl a testi változások sora is beletartozik. Ahhoz, hogy az első életévben bekövetkező hatalmas fejlődésnek ne legyen akadálya, nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk ennek feltételeiről. A külső feltételekről (a biztonságos, ingergazdag környezet, a szoros testi kontaktus) a fejlesztés blokk bevezetőjében már szóltunk, kiemelve, hogy a testi kapcsolat igénye éppoly biológiai szükséglete a kisbabának, mint az éhség. A fejlődés másik feltétele a helyes táplálék, vagyis hogy olyan tápanyagokkal lássuk el a kicsi szervezetét, amelyekből felépítheti saját sejtjeit, szöveteit és szerveit.

A tudatos, aktív mozgáshoz a csont-, izom-, és az idegrendszer összehangolt működésére van szükség, melyek a méretbeli növekedéshez szükséges tápanyagot és a mozgáshoz szükséges energiát is a tápanyagokból szerzik. Ha a kicsi nem kapja meg a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot az közvetlenül a testmagasság, testtömeg növekedésének lassulásához, esetleg megálláshoz vezet, illetve közvetetten a mozgásfejlődésre is hat. Az izomzat tudatos működtetéséhez fejlett idegrendszer szükséges. Az agy születéskor kb. 350 gr, majd a gyermek egy-két éves korára megközelíti a 850 gr-ot, ebben az intenzív időszakban az idegrendszer növekedéséhez és működéséhez egyaránt fehérjére, szénhidrátra, zsiradékra, ásványi anyagokra (különösen vasra) és vitaminokra (E-, B-vitamin, niacin, pantoténsav) van szükség. Az intellektuális és problémamegoldó képesség fejlődése a hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavak bevitelét igényli.Születéstől egészen hat éves korig orvosi és védőnői szűrővizsgálatok ellenőrzik a gyermek egészséges fejlődését, ahol ezeket az értékeket időről-időre lemérik.

A Testméretek rovatban táblázatokat találnak az olvasók, azokról a területekről, ahol a növekedés számokban, értékekben kifejezhető. Vagyis jöjjenek a „száraz” adatok az egy-hároméves gyermekek (fiúk és lányok) napjainkban jellemző átlagos testmagasságáról, testsúlyáról, testtömeg-indexéről és fejkörfogatáról.

Milyen magas átlagban egy két-és féléves kislány? A gyermekemet túl soványnak látom. Aggódnom kellene?

A táblázatok alapján válaszokat kaphatunk a fenti kérdésekre is. Ezeken túl utánajárunk annak is, hogy például az öröklött géneken kívül milyen tényezők befolyásolhatják egy gyermek magasságát. Létezik-e csecsemőkori elhízás? Milyen rossz szokások vezethetnek a későbbi elhízáshoz? Ha már túlsúlyos a kisgyermek, mit tehetek érte? Ha az átlaghoz képest sovány, beszélhetünk-e alultápláltságról? Lehet-e egy jól evő gyermek is alultáplált? Mik ennek a tünetei? Mit tehetünk ellene? (lásd még: Egészség rovat.)

A fej körfogatának esetében a születési fejkörfogat mellett a havi növekedés mértékét is figyelni kell, hiszen ebből is lehet követni, hogy a csecsemő megfelelő ütemben fejlődik-e.Ha a gyermek értékei abba a csoportba tartoznak, amely már csak a népesség igen kis százalékára jellemzőek, tehát a legnagyobb vagy a legkisebb 5-10 %-os csoportba, akkor mindenképpen meg kell vizsgálni az eltérés okát, és ki kell zárni a kóros okokat. 
(forrás: babamappa.hu)

vissza>>>