Testi fejlődés, nemi jellegek kialakulása

A gyerekeknél a növekedés, testi fejlődés üteme a pubertás korban gyorsul fel. Fontos változások zajlanak le a testben, kialakulnak az elsődleges és másodlagos nemi jellegek, és a nemi hormonok kihatnak az egész szervezet működésére. A lányok fejlődése megelőzi a fiúkét, hamarabb érnek. 12-14 éves korban megjelenik a testszőrzet, a nemi jelleg feltűnőbbé válik, és ebben az időszakban kezd el a lányok többsége menstruálni. A fiúk növekedése 14-15 éves korban kezdődik meg, növekszik az ádámcsutka, elkezdenek mutálni, növekedni kezd a szőrzet, a nemi szerv. A nemi érettség jeleként megjelenik az éjszakai magömlés.

Sok szülőt váratlanul ér, hogy a gyereke felnőtt lesz lassan. Elég nagy gond, ha ezt csak ekkor kezdjük észrevenni, és csak remélhetjük, hogy nem késő, és még megmaradt a bizalom és a szoros kapcsolat annyira, hogy a gyermekünk még gondjai esetén hozzánk forduljon.

A szexualitásról beszélni kell, és már sokkal korábban. Ez olyan beszélgetés legyen a gyerekkel, mint a többi, ne érezze azt, hogy ez tabu, valami bűnös és tiltott dolog. A testiség a családban legyen nyílt, ezzel nem azt akarom mondani, hogy fürödjünk együtt a gyerekkel, de ne alakítsunk ki benne szégyenérzetet, ha a testéről van szó. Egészségesen tudatosítsa és alakítsa ki saját intimitását.

Egy gyerek eredendően kíváncsi, beszéljünk velük őszintén és megfontoltan, az ő értelmi szintjüknek megfelelően a szexualitásról. Ne ódázzuk el egy kérdésre sem a választ, akkor sem, ha kínos kérdéseket tesz fel. Nem jó, ha a kortársaktól szed össze, esetleg fél információkat. Ilyenkor alakulhatnak ki téves elképzeléseik.

Mutassuk meg a nemi különbséget, vázlatrajzokkal. Elmagyarázhatjuk, hogyan történik a nemi aktus, hogyan születik a kisbaba. Milyen változásokat hoz majd a testi érés, és belül hogyan élik ezt meg, milyen, mikor már megjelenik a vonzódás a másik nem iránt. Ha elég korán tisztába teszünk sok kérdést, megadjuk a megfelelő információt, kiegyensúlyozottan és megfelelően tudja majd kezelni testének és érzéseinek változását. Ha kicsit zárkózottabb a gyermek, vagy mi jövünk zavarba, fontos segítségünkre lehetnek a szakkönyvek is, amikből tájékozódhat.

Sokszor hiányzik a követendő modell, nem teljes a család. Mivel társadalmunk eleve egy kicsit identitászavaros, figyeljük gyermekünkre, hogy a megfelelő nemi szerepekkel tisztában legyen.

Társadalmi probléma a túl szabad szexuális élet is. A gyerekek egyre korábban kezdik a nemi életet, és erre érzelmileg és értelmileg sincsenek még megérve. A médiában a nemi szerepek ábrázolása sokszor torz, a nő kiszolgáltatott szerepben, mint fogyasztási eszköz jelenik meg, és a műsorok egy nagy része agresszivitásról, hűtlenségről, családok széteséséről szól.

Nagyon meg kell válogatnunk, mit engedünk meg gyermekünknek filmnézéssel, magazinolvasással kapcsolatban. A tévé, a környezet negatív hatással lehet rájuk szexualitásuk alakulásában, ezért is fontos, hogy idejében üljünk le velük beszélgetni.

vissza>>>