Testi egészség

“A kialakult betegséget kezelni olyan, mintha az ember akkor kezdene kutat építeni, amikor már megszomjazott.” – tartja egy kínai szólás. Az, hogy az egészség érték, csak akkor tudatosodik bennünk igazán, amikor valamilyen vészjósló jelet vélünk felfedezni szervezetünkben. A küzdelem ekkor kezdődik, hogy visszaszerezzük azt, amit hagytunk elveszni, az egészséget, azonban ennek a harcnak a végkimenetele ismeretlen, telve van bizonytalansággal.

Testünk egészségét sok minden befolyásolja, vannak dolgok, amikre hatással lehetünk és vannak, amikre nem. A betegségek oka gyakran genetikai, ami ellen sajnos nem tehetünk semmit, de a káros környezeti hatások ellen például már felléphetünk. A vitaminok szerepe az iskolás korban is előtérbe kerül, hiszen ahogy lépdel gyermekünk osztályról-osztályra, egyre nagyobb az elvárás. Egyre több ideig kell figyelnie, egyre több a házi feladat, és egyre kevesebb idő jut a szabad levegőn való játékra, mozgásra. Ezen káros hatásokat ellensúlyozhatjuk valamennyire, például vitaminok szedésével. De épp ilyen fontos lehet például a bélflóra minőségének megőrzése is, melyet kamaszkorban sokan nem vesznek figyelembe, és rombolják gyorséttermi menükkel, alkohollal esetleg droggal.

Jellemzően ebben az időszakban kezd kialakulni az elhízás is, épp a fent említett okok miatt, valamint azért, mert a fejlődő szervezet nagyobb mennyiségű kalória bevitelt igényel, de vigyázni kell, ez nehogy falánkságba csapjon át. Az elhízás ráadásul nemcsak esztétikai problémákat vet fel, hanem sok felnőttkori betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás) előmozdítója is lehet. Mivel a fogváltás időszaka is az iskolai évek elejére tehető (szerencsés esetben később, de mindenképpen iskolás korban), fontos szerepet kap a fogápolás és a fogszabályozás is. Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen formában kezdjük el a csontfogak ápolását, korrigálását. 

A test egészsége tehát iskolás korban nagyon fontos, mivel a növekvő elvárásoknak csak ép testtel tudnak megfelelni gyermekeink.

vissza>>>