Testápolás

A testápolás normális esetben az iskolás korú gyermekek mindennapjainak része, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a változó test, módosuló technikákat, ápolási módokat igényel. Testünket minden nap ezernyi káros hatás éri, szervezetünkben felhalmozódnak a károsító anyagok. Emiatt szükség van arra, hogy kényeztetően bánjunk vele, s ne feledkezzünk meg arról, hogy amit ilyenkor elhanyagolunk, azt később nem biztos, hogy vissza lehet hozni.

Kamaszkorban még jobban előtérbe kerül a testápolás, mivel a fiatalok teste rengeteg változáson megy keresztül. A hormonális változások mindenkinél más és más tüneteket okoznak. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy elérkezik a bőr-és szőrproblémák időszaka. Ilyenkor jelennek meg – és okoznak fejtörést a kamaszoknak - az első mitesszerek, pattanások. Az arcbőr ápolása mindennél fontosabbá válik, hiszen a fiatalok ezt nézik meg egymáson először. 

Komoly hátrányba kerülhet valaki, csupán azért mert bőre nem olyan, ahogy azt mások elképzelik. Épp ilyen negatívan hathat a szájhigiénia hiánya is az emberi kapcsolatokra, de egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek a problémák. Azonban nemcsak a zsíros bőr és az ápolatlan száj jelenthet gondot, de a testszag is okozhat problémákat, természetesen erre nagyszerű megoldás a boltokban kapható dezodor, ám mi a helyzet akkor, amikor ez sem segít, mert van ilyen is. A szőrprobléma a fiúkat és lányokat egyaránt érinti, csak más és más területen való megjelenése miatt. A fiúk először dicsekednek az arcukon megjelenő szőrszálakkal, később pedig a borotválkozás nehézségeibe ütköznek. Milyen gyakran, milyen pengével, milyen módon végezzék el? – és még rengeteg megválaszolásra váró kérdés. A lányok viszonylag hamar elkezdenek szégyenlősködni a lábukon, hónaljukon felfedezhető sötét szálak miatt. Mi ilyenkor a megoldás?

Szakértőinkkel arra kerestük a választ, hogy mikor érdemes elkezdeni a szőrtelenítést, és milyen módszerek ajánlottak az ilyen fiatal bőr esetében. 

A személyes higiénia kialakítása ebben a korban is nagyon fontos, hiszen jelentős szerepet kapnak a barátságok és szerelmek kialakulásakor is. A megfelelő testápolási szabályok mellett, szakértőink arra is választ adnak, hogy milyen tipikus hibákat követhetünk el, és megmagyarázzák ezek hátterét.

vissza>>>