Tanuljunk játszva!

A legsikeresebb tanítómester az a játékszer, mely nemcsak hosszabb időre leköti a gyermek figyelmét, de folyamatosan fejleszti a képességeit, gondolkodásra, kreativitásra készteti. Minél több játékot (ne feltétlenül tárgyi formájára gondoljunk, hanem inkább, mint tevékenységre) ismer meg, alkalmaz a gyermek, annál több tanulási hatás éri, jobban megindul kezdeményező-készsége, önállósodik.

A játszva-tanulás szórakoztató és örömteli tevékenység nemcsak a gyermeked, de a Te számodra is. Itt ne arra gondolj, hogy arról beszélünk majd ezeken az oldalakon, hogy miként próbáld leültetni és tanulásra ösztönözni gyermeked. Az efféle tanulásra még nem jött el az idő, de rengeteg olyan lehetőség van, amelyet kihasználva észrevétlenül szívja majd magába a tudást. S te leszel a legjobban meglepődve, mikor napokkal később felemlegeti a „tanultakat”.

Kiváló hely lehet az efféle tanulásra a könyvtár, mely egyébként is csodálatos világ egy gyermek számára, hiszen rengeteg a rengeteg könyv között órákat lehet bolyongani, és biztosan megtalálja majd, amit szívesen nézeget. És a csoda, hogy a könyvesboltokkal ellentétben, itt meg is foghatja, sőt akár haza is viheti a kiválasztott darabokat. Persze azt se felejtsük el, hogy gyermekünket, már ebben az életkorban a könyvek szeretetére kell tanítani, hiszen akkor később, az iskolában nem lesz neki idegen, hogy könyvet vegyen a kezébe. A könyvtárak gyakran szerveznek olyan foglalkozásokat is, amikor a könyvek „misztériumával” ismertetik meg a gyerekeket.

De ugyanilyen „játszva tanuló” hely lehet egy-egy múzeum is, a kiállítási tárgyak között sétálgatva tengernyi kérdésre kaphat választ a kis óvodás. Szerencsére az utóbbi években egyre több az olyan tárlat, ahol engedélyezett a kihelyezett tárgyak megérintése, sőt ma már interaktív kiállítást is láthatunk, ahol kérdésekre kell helyesen válaszolni és a megfelelő válaszokért ajándék jár. Szülőként azonban fel kell készülnünk a rengeteg kérdésre, amit feltesz majd gyermekünk, így nem árt előre készülnünk a kiállítás anyagából. A múzeumok az utóbbi időben azt is magukra vállalták, hogy kifejezetten gyerekeknek tartanak tárlatvezetéseket, ahol játszva, mesésen mutatják be kincseiket.

Oldalainkon szót ejtünk azonban a tényleges tanulásról is, például a ma egyre népszerűbb korai nyelvtanulásról. Szakemberek érvelnek pro és kontra az előnyei és hátrányai mellett, a döntés azonban a Te kezedben van. Amellett, hogy a korai játékos nyelvtanulás kellőképpen megalapozza a későbbi tanulást, az ellenzők szerint hátráltatja az anyanyelv megfelelő elsajátítását.

Nekünk nem tisztünk igazságot tenni, így mindkét vélekedést górcső alá vesszük, hogy minél teljesebb képet kaphass, és dönteni tudj a jövőt illetően.

Kell-e a korai játékos nyelvtanulás?

Menjünk könyvtárba

Múzeumok szeretete

vissza>>>