Szülés

„A világ minden gyermekkel újra kezdődik…” – Henry David Thoreau

Ahogy egyre közeledik a várva várt nap, egyre többet foglalkozunk azzal, hogy milyen is lesz majd a szülőszobán. Ezerszer lejátsszuk gondolatban a jelenetet, amikor pocaklakónk kibújik, és először érinthetjük meg. Ezerszer végiggondoljuk, és nagy valószínűséggel mégsem úgy lesz majd. Egyesek félelemmel vegyes izgalommal, mások megszégyenítő nyugodtsággal készülnek a szülésre. Egyesek mindent pontról-pontra megterveznek, mások mindent a véletlenre bíznak. Nincs két egyforma szülés, így igazán biztos tippeket is nehéz adni, de a szülőfórum megpróbálkozik a lehetetlennel, és igyekszik mindenre felkészíteni.

ujszulott3_2.jpg

Tudod-e például, hogy mi a burokrepesztés vagy a gátmetszés?

Mi elmagyarázzuk neked azokat a dolgokat, értelmezzük azokat a szavakat, amik a szülőszobán elhangozhatnak a fejed felett, nehogy azt gondold egy-egy ismeretlen szó után, hogy valami baj van.

A szülőszobában mindent az orvosok és szülésznők vezényelnek, de a szülő nőnek is vannak jogai.

Ugyan nagyon nehéz a vajúdás közben döntéseket hozni, de vannak helyzetek, amikor szükséges.

ujszulott3_2.jpg

Vannak dolgok, amiket nem kell elfogadnod, és vannak olyanok is, amiket kérhetsz, és nem utasíthatják el. Készülj fel velünk ezekre a helyzetekre is!

Amikor megálmodjuk a szülésünket, úgy gondoljuk minden fájdalmat kibírunk, és semmilyen érzéstelenítést nem szeretnénk igénybe venni, de vannak helyzetek, amikor megváltozhat a véleményünk. Van, hogy szakorvosi javaslatra (például a gyorsabb tágulás érdekében), van, hogy saját fájdalmunk csökkentése érdekében döntünk mégis a beavatkozás mellett. Szót ejtünk a lehetséges módozatokról, azok hatásairól, esetleges mellékhatásaikról.

A szülés előtti hónapokban érdemes tájékozódni, hogy milyen lehetőséged van a szülőszobán, vannak-e alternatív vajúdási lehetőségek, kit vihetsz be magaddal a szülőszobára, és hogyan vélekednek az anya-baba viszonyról. Azonnal megkapod-e babádat, vagy várnod kell, ha megkaptad, megszoptathatod-e vagy elviszik, és csak később hozzák vissza. Terhesség idején ilyen kérdések sokszor eszünkbe sem jutnak, a szülés megindulásakor, pedig már késő rákérdezni, így inkább előre kell gondolkodni.

Bemutatjuk azt is, hogy mire számíthatsz a szülés után a kórházban, milyen vizsgálatokon kell még átesned, milyen procedúrák várnak még rád, a hivatalos ügyek intézésétől az étkezési szabályokon át.

Az utóbbi évek nagy kérdése a köldökzsinór-vér levétele. Ma már sokan élnek a lehetőséggel, és megőrzik gyermekük őssejtjeit. Ezt a lehetőséget bármelyik kórházban lehet kérni, de fontos tudni, hogy nem a kórház intézi, hanem külön erre szakosodott cégekkel szükséges szerződést kötnünk. Hogyan, miért és mennyiért? Erre is választ adunk!

A háborítatlan szülés élményét sokan szeretnék átélni, ennek legjobb módja az otthonszülés. Az elmúlt évek botrányai miatt mára szigorú szabályok mentén lehet csak a gyermek világrahozatalának ezt a módját. Amennyiben mégis a szülés ezen formáját választod, rengeteg dologra fel kell készülnöd, kezdve a szükséges eszközök beszerzésétől a megfelelő szakemberek kiválasztásáig. A pontos előkészületek itt talán mindennél fontosabbak, hiszen életünk egyik legmeghatározóbb élményét szeretnénk átélni.
(A kép forrása: www.csajokmagazin.hu)

vissza>>>