Szoptatás

A szoptatás a legtermészetesebb és legősibb módja az újszülött táplálásának. Az anyatej épp azért termelődik, hogy a megszületett csecsemő igényeit kielégítse. Amikor még csak készülsz a szoptatásra, mindenki azt mondja neked, hogy ösztönösen jön majd, hogyan is kell csinálni. De ez csak részben igaz, ugyanis rengeteg buktatója lehet. Kezdve attól, hogy a mellbimbód milyen formájú (lapos vagy befelé forduló), hogy a babának van-e valami szopási nehézsége, mint például a lenőtt nyelv, vagy, hogy helytelenül teszed a melledre. No de honnan is tudnád ezt, ezt is meg kell tanulni.

Lényegében minden adott, hiszen gyermeked a szükséges szopóreflex-szel született, a melled felé fordítja a fejét, száját kinyitja és keres, ha valamit a szájába adsz – optimális esetben a mellet -, azonnal elkapja és elkezdi szívni. Tehát az ő részéről – hacsak nincs valami szervi problémája, mely akadályozza ebben – akár kezdhetnétek is. Neked azonban szükséged lehet néhány jó tanácsra főképp a mellre helyezést illetően. A szülőfórum.hu oldalain segítséget kapsz a megfelelő testhelyzetek megismeréséhez, olvashatsz az igény szerinti szoptatás előnyeiről, az első hetekben előforduló problémákról, és azok megoldásairól.

A szoptatás kellemetlen velejáróiról is szót ejtünk, mint például a mellgyulladás, a kisebesedő, érzékeny és fájó mellbimbó vagy éppen az éjszakai szoptatással járó fáradtság. Időnként, pedig szükséged lehet mechanikus segítségre is, melyeket szintén bemutatunk neked. Megismertetünk a bimbóvédővel, a mellszívók nagy családjával, és a szopipárnák előnyeivel is. 

Vannak esetek, mikor egyszerre nem egy hanem kettő, vagy még több babáról kell gondoskodnod. Ha kiderül, hogy több magzatot hordasz a szíved alatt biztosan lejátszódik előtted is a jelenet, mikor napjaid véget nem érő szoptatással zajlanak. Az egyik sír, megszoptatod, a másik sír, őt is megszoptatod, és mire végeztél, az egész kezdődik elölről. Természetesen ez nem egy rémálom, ezért szakértőink tippeket adnak majd arra, hogyan hangold össze a két-vagy több baba etetését.

Átvirrasztott éjszakák, karikás szemek, kialvatlanság…Amikor ilyen állapotba kerülsz, sokszor elgondolkodsz azon, hogy talán mégis kaphatna cumisüvegből anyatejet. Utána járunk annak, hogy milyen előnyei és milyen veszélyei lehetnek a szoptatás idején alkalmazott cumis etetésnek. Milyen hatással van a babára, illetve a szopásra. 

Mi a helyzet akkor, ha beteg leszel, és gyógyszert kell szedned, ugye milyen egyértelműnek tűnik a válasz? Nem szoptathatsz, pedig ez ilyen formában nem igaz, hiszen bizonyos gyógyszerek szedése idején nyugodtan folytathatod a szoptatást. Ha viszont a babád lesz beteg, mondjuk épp náthás, nagyon nehéz dolgod lesz, de ilyenkor is folytatnod kell a szoptatást, hogy hogyan, abban segítünk.

Minden erőfeszítésed ellenére mégis előfordulhat, hogy nem sikerül a szoptatás, s bár manapság mindenhonnan azt lehet hallani, hogy ha nem szoptatsz, nem vagy jó anya, ne keseredj el, nem Te vagy az egyetlen. Bizonyos esetekben nem megy, de gyermeked ettől függetlenül egészségesen nőhet fel, hiszen ma már olyan tápszerek, anyatej-helyettesítők kaphatók, amik tökéletesen biztosítják babád megfelelő fejlődését.

A szoptatás rendkívül kényelmes, és költségkímélő dolog. Kényelmes, mert bármikor, gyakorlatilag bárhol meg tudod szoptatni csecsemődet, és mindez nem kerül semmibe. De nemcsak ezért jó dolog a szoptatás, hanem például a szopómozgás segíti az állkapocs, a fogak és a szájizomzat fejlődését., de a hosszú ideig való szoptatás csökkenti az anya mellrák kockázatát is.

vissza>>>