Szakember választás

A szülés minden nő életében sorsfordító esemény. Testileg és lelkileg is átalakul, már a terhesség alatt. Eddigi kapcsolatai, életének prioritásai is átrendeződnek, mire az a pici lény a világra jön. A szülés során a nő végérvényesen is anyává válik, a férfi pedig apává. Mint minden „sorsfordító esemény”, a baba világra jövetele is nagy változásokat hoz magával, a változás pedig a legtöbb emberben félelmet kelt.
Félünk az ismeretlen új életünktől, amit a kisbaba születése hoz magával, de sokkal reálisabb félelmeink is vannak, amiket könnyebben meg tudunk fogalmazni. Félünk magától a szüléstől is: beavatkozásoktól, a fájdalomtól, a kiszolgáltatottságtól, az egyedülléttől, a kórházi környezet idegenségétől. Azt szeretnénk, ha a szülés a babánk érdekében is komplikációmentes lenne, hiszen az ő egészségéért is nagyon aggódunk.Mit tehetünk azért, hogy legalább a félelmeinknek ezt a részét oldjuk valamennyire?Sok nő nem szeretné a véletlenre bízni a szülés helyét, módját, körülményeit, a szülésen segédkezők személyét. Ezért orvost, szülésznőt, dúlát választ.

Vagy úgy, hogy alapos kutatómunkával információkat gyűjt az internetről, a médiából, és ez alapján bukkan rá a számára legmegfelelőbb szakemberekre. Van, aki ehelyett ismerős anyukáktól gyűjtögeti be a véleményeket, és ezek alapján választ magának, vagy szülészorvost, vagy inkább szimpatikus (bababarát/ közeli/ kedvezően véleményezett) kórházat, és azután olyan orvost, aki az általa kinézett kórházban praktizál. Egyre több olyan kismama van, aki inkább a szülésznő-választásra szavaz – mondván, mégiscsak ő az a személy, aki a vajúdás alatt mellette van – , vagy (akár a szülésznő mellett) dúlát keres, aki bemegy vele a szülőszobára, és mindvégig ott van vele, lelkileg is támogatja őt. A szülészorvos személye számukra kevésbé fontos: vagy azt az orvost választják, akit a szülésznő ajánlott nekik, vagy nyugodt szívvel bízzák rá magukat az épp ügyeletben lévő doktorra is.

Akár választunk orvost, akár nem, mindenképp nézzük meg a helyet, ahol szülni fogunk! Beszéljünk a szülésznőkkel, arról is, ami bennünket félelemmel tölt el (például a császármetszésről)! Beszéljünk olyan nőkkel, akiknek már van szülési tapasztalatuk: ha szeretnénk orvost választani, hasznosak lehetnek az információi. A jó szülész-nőgyógyásznak nemcsak szakmai kritériumoknak kell megfelelnie, fontos, hogy egy bizalommal teli orvos-páciens kapcsolat is kialakuljon. A kiválasztott szülészorvossal beszéljük meg előre, milyen szülést szeretnénk. Gondoljuk át azt is, mi történik majd velünk, a gyerekünkkel, ha nem terv szerint alakul a szülés!

Bár szakemberválasztás a rovat címe, abban nem szeretnénk állást foglalni, hogy feltétlenül kell-e szülészorvost választanunk. Akár így gondolkodik valaki, akár másképp, a szülésre való felkészülésünk része az alapos tájékozódás is, a lehetőségek feltérképezése. Írásainkkal ebben próbálunk segíteni a kismamáknak.

vissza>>>