Sport-kitartásban az erő

A mozgás fontossága nem egyik napról a másikra tudatosul egy gyermekben, hanem már kisebb korától kezdve jó, ha arra neveljük csemeténket, hogy az egészséges életmód fontos része a rendszeres testmozgás.

Manapság rengeteg az elhízott gyerek, köszönhető ez a gyorséttermi futtában történő étkezéseknek is, de szerencsére, ha nem is időben, de észbe kaptunk. Most már az iskolák is nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges étkeztetés biztosítására, és a szünetek, a tanórák, illetve a külön foglalkoztatások keretében már egyre többet mozognak a gyerekek.

A szülők nagy része tanácstalan, hova is járassa gyermekét sportolni, mi lenne a megfelelő sportág a számára. Erre már vannak speciális felmérések, amelyek vizsgálják a testi illetve pszichés tulajdonságait a gyermeknek, és ezek alapján könnyen megállapítható, hogy miben lesz jó és sikeres. Ez egy fontos szempont, és persze ezzel szorosan összekapcsolódva az is, hogy szeretnie kell az adott sportot az ifjú kis embernek. Ha passzol hozzá, ügyes és jó benne, az eredmények fejlesztik, motiválják, viszik előre minden szinten.Jól kell ismernünk gyermekünk temperamentumát, hogy ennek függvényében választhassunk megfelelő edzésformát. Ha erőszakosabb kis akarnokot nevelünk, akkor jó dolog lehet a harcművészet, ami fegyelemre is tanítja, ha viszont finomabb lelkű, érzékenyebb típus, akkor esetleg például az úszás jöhet szóba. Bárhogy is döntünk, figyelembe kell vennünk alkatát is, mozgásának fejlettségét.

Egyébként sok mindenben ők, a csemetéink választanak. Véleményünk szerint akkor sem kell elkeserednünk, ha kezdetben, mint más különórás tevékenységnél, itt sem határozottak, és sok mindenben szeretnék kipróbálni magukat. Ha a lehetőségeink engedik, akkor adjuk meg nekik ehhez a támogatást. Válasszák ki ezek után ők maguk azt a testmozgást, amit szeretnének hosszútávon űzni. Akár „hobbiként”, akár versenyszerűen. Minden sport jó hatással van a gyermekünk fizikai egészségére, koncentráló képességére, kitartására, másokkal való kapcsolatára.

A csoportos sportok a gyermeknek a szociális fejlődését erősítik és segítik. Nem feltétlenül csak a jól és könnyen kommunikáló gyermeknek lesz megfelelő a csapatjáték. Lehet, hogy egy zárkózott, magába forduló gyermeket pont ez fog kizökkenteni és tesz majd nyitottá, hogy lesz egy társaság, akihez tartozónak érzi majd magát. Része lesz egy csapatnak, ahol nagy az összetartás. Közösek a célok, az út nehézsége azonos, az együttes küzdelem összekovácsolja a gyerekeket. Ilyenkor nem csak sporttársai egymásnak, hanem kialakulnak életre szóló barátságok is a csapattagok között.

Vannak gyermekek, akik szeretik a kihívást, a versenyszellem az életük része. A sikerek hajtják előre őket, az eredményekért küzdenek, és közben a kudarcok formálják jellemüket. Nem lesz mindenkiből bajnok, (ezt jó, ha mi is és ők is tudják), nem is szerencsés, ha csak a győzelem mámorát hajtják. A legfőbb célunk az legyen, hogy gyermekeink a mozgás öröméért sportoljanak.

vissza>>>