Pályaorientáció

A pályaválasztás a legtöbb fiatal életében az első olyan döntés, ami hosszú távon és jelentősen meghatározza a felnőtt életet. Fel kell mérniük képességeiket, tudásukat, érdeklődésük irányait, igényeiket és ennek megfelelően továbblépni iskolák, intézmények, képzések, gyakorlati helyek vagy épp a munka irányába. Ugyanilyen fontosak az ismeretek is a lehetőségeikről: vagyis a foglalkozások világára, a jövendő szakmai pályafutásukra vonatkozóan.

Milyen hatások alapján döntenek a fiatalok? Mi alakítja belső motivációikat?
Kik és hogyan segíthetnek nekik abban, hogy jó döntéseket hozzanak?

A fiatalok többsége gyakran külső hatásra – a szülők, az ismerősök példái és a média által sugallt kép alapján – választ pályát, pedig hosszú távon csak a belső hajtóerő és az érdeklődés okoz elégettséget és tartja szakmájukban a munkavállalókat.

A szakirodalom a pályaválasztás fogalma helyett az életpálya-építést tartja kívánatosnak: a változó körülmények miatt ugyanis a munkavállalók folyamatos pályamódosításra kényszerülnek. Ahogy például egy egyetemi kutatónak sem elég, hogy kizárólag a saját tudományterületének elmélyült kutatásával foglakozzon: képesnek kell lennie gazdasági döntéseket hozni, pályázatokat írni vagy máshonnan forrásokat teremteni, hogy végezhesse a kutatói munkáját.

Hol történik tanácsadás, és hogyan tudnak segíteni?

A pályatanácsadás során egészen a gyermekkortól kezdve feltárják a tanácsadásban résztvevő munkamódjának jellemzőit. Interjúk, kérdéssorok segítségével tisztázzák a motívumokat, a célokat és a személyiségjellemzőket.

Fontos a belső motiváció feltárása. Teljesen különböző hatékonysággal tevékenykedik és eltérő elégedettséggel éli meg a pályáját az, aki belső igényei alapján, a neki személyre szabott munkát végzi, mint az, aki csak megcsinálja a feladatait. Aki nem a belső indíttatásra választ szakmát, az utóbb elégedetlen, boldogtalan, idővel kiégett és pályamódosításra kényszerülő munkatárs lesz.

Hogy tudnak segíteni az iskolák?
Hogy tud segíteni a szülő? Hogyan tudjuk támogatni gyermekeinket abban, hogy kipróbálhassák magukat és tapasztalatokat szerezzenek a munka világáról?

Írásainkban a pályaválasztással, pályaorientációval kapcsolatos kérdéseket járjuk körül.

vissza>>>