Óvodaválasztás

Milyen óvodát kívánunk a gyermekünknek és magunknak? Ezt a kérdést sok szülő felteszi, mikor cseperedő gyermekének ovit kell választania. Fontos, hogy csemeténk biztonságban érezze magát, megfelelően fejlődjön, egészséges, szép környezetben töltse napjait, és mindenekelőtt élvezze az ott eltöltött időt. A választáshoz azonban meg kell fogalmaznunk konkrét szempontjainkat, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzen a számunkra megfelelő intézmény.

Vegyük röviden sorra, melyek a választás legfontosabb szempontjai.

Nem mindegy, hogy az óvoda milyen távolságra van lakóhelyünktől vagy munkahelyüktől. A hosszú, körülményes oda-visszaút megviseli a gyermeket, szülőt (a velünk tartó kistestvért) egyaránt. Fontos tehát a gyors odajutás.

Válasszunk óvó nénit! Látogassunk el több intézménybe, és figyeljük meg, hogy az induló csoportok pedagógusai hogyan, milyen hangnemben, stílusban beszélnek a gyerekekkel.

Fontos, hogy milyen az óvoda fizikai és nevelési környezete. Például biztosítson lehetőséget a szabad levegőn való játékra, legyen gondozott kertje, a csoportszobák tágasak, barátságosak és világosak legyenek.

Választási szempont lehet az is, hogy (életkor szerint) osztott vagy osztatlan, ún. vegyes csoportban zajlik-e a foglalkozás. Érdeklődjünk a csoportok létszámáról is.

Egyre több óvoda rendelkezik saját honlappal, ahonnan elolvashatjuk az óvoda nevelési programját is. Az a szerencsés, ha az intézmény és a család értékrendje hasonló, és a gyermek személyiségéhez is jól illeszkedik, például az alternatív irányzatú vagy az egyházi óvodák esetén.

Mindebből is látszik, hogy a választás egyáltalán nem könnyű feladat. Reméljük, hogy a témába vágó írásainkkal hozzásegítjük a szülőket a család számára legmegfelelőbb óvoda kiválasztásához.

A választási szempontok

A vegyes csoportokról

vissza>>>