Otthon vagyunk

Azok a bizonyos első napok! Telve vagyunk aggodalommal, vége a kórház nyújtotta biztonságnak, mindent magunknak kell csinálni. Persze szerencsés anyukák mellett nemcsak az apa, de a nagyszülő is tüsténkedik, segít az elindulásban. 

Otthon vagyunk, tele jó tanácsokkal a nőgyógyásztól, a gyermekorvostól, a védőnőtől és a rokonok sokaságától, de mindig adódik új helyzet, új feladat, amit meg kell oldani. Hidd el menni fog, csak hallgass az ösztöneidre! Jöhet az első öltöztetés, az első önálló szoptatás. Mennyi izgalom, és Te még esetlenül mozogsz az új, ismeretlen közegben. 

Rengeteg dologra kell majd odafigyelned, amit fejben tartani nem is mindig olyan könnyű. Ott van például az etetési napló, vagy a súlygyarapodást figyelő feljegyzések, mindkettőre szükség van, hiszen ezek alapján tud újabb tanácsokkal ellátni a gyermekorvos vagy a védőnő.

Ahhoz, hogy a baba megfelelően tudjon alkalmazkodni új környezetéhez, először nekünk kell alkalmazkodni hozzá. Már a hazaérkezés előtt meg kell teremtenünk a megfelelő terepet a számára, szerezzük be, és helyezzük el az „életéhez”, nyugalmához szükséges dolgokat a lakásban. A babaszoba kellékei is fontos terület, az erre szakosodott boltokban biztosan mindenre rá akarnak majd beszélni, akár olyanokra is, amik csak később, vagy egyáltalán nem lényegesek. Oldalainkon igyekszünk bemutatni, hogy mik azok a legfontosabb berendezési tárgyak, eszközök, melyeknek ott kell lenniük gyermeked szobájában. Ha ez megvan, akkor már csak a féltő, óvó gondoskodásra kell odafigyelnünk, hiszen ezzel a kettővel mindent megkap a baba, amire az első napokban szüksége lesz. Már az elején érdemes odafigyelni arra, hogy kialakítsuk a megfelelő napirendet, ami mind a gyermekünk, mind a mi számunkra megfelelő. Ehhez természetesen el kell telnie néhány napnak, ami alatt kiismerjük babánk ritmusát, és összefésüljük a magunk igényeivel. Azonban az első mindig a csecsemő kell legyen, ne ijedj meg, ha az első napokban, hetekben szalad a lakás. Egyáltalán nem kell azzal foglalkoznod, hogy nincs letörölve a por a polcokon, vagy nincs felmosva a konyha és a függönyök is koszosak már. Ebben az időszakban (gyermekágyas időszak) a legfontosabb az egymásra hangolódás, az egymás megismerése, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a saját szervezetünknek, testünknek is pihenésre van szüksége. A gyermekágyas időszakban magunkra épp úgy oda kell figyelnünk, mint babánkra, ugyanis ha nem tesszük, olyan problémák léphetnek fel, mint a tejtermelődés zavara, vagy rosszabb esetben vérzési problémák.

Ahogy hazaértél, azonnal csörögni fog a telefonod, és rokonok, barátok hada fog arról érdeklődni, mikor is jöhet már látogatóba. Természetesen erre is van egy standard, melyet általában betartanak a kismamák, a szülőfórum.hu leírja neked, és szót ejtünk arról is miért fontos az elővigyázatosság.Végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk el az apukákról sem. Azt valahol természetesnek vesszük, hogy a kezdeti időszakban sokat segít nekünk, hiszen ő gyermekünk édesapja, ezért is javasolt – és törvényi lehetőség is van rá -, hogy a szülést követő első néhány otthon töltött nap idejére az apa szabadságot vegyen ki. Arról azonban sokszor elfeledkezünk, hogy éreztessük vele, az új jövevény nem akarja átvenni a helyét.
Szakítsunk időt arra, hogy néhány órát kettesben töltsünk vele, összebújva, például, míg kisbabánk a szomszéd szobában alszik.

vissza>>>