Nőgyógyászati vizsgálatok

Megelőző orvosi vizsgálatok

Nőgyógyászati vizsgálat

A tervezett gyermekvállalás előtt mindenképpen célszerű egy nőgyógyászati vizsgálat elvégzése. A rákszűrés negatív eredménye birtokában később, problémamentes esetben már nincs szükség koraterhességi bimanuális vizsgálatra. Ugyancsak elkerülhető, az esetleg nem teljesen negatív eredmény okozta - terhesség alatt egyáltalán nem kívánatos - aggodalom. Lehetőségünk van az esetleges elváltozások kezelésére is. Célszerű a nőgyógyászati gyulladásos betegségek kizárása, illetve kezelése. Az eredmények birtokában nőgyógyászával közösen megbeszélheti a speciális tennivalókat. Ezt alapvetően befolyásolja életkora, kórelőzménye, korábbi terhességeinek kimenetele, esetleges betegségei.

Mint látható, az egyénre szabott tanácsadáshoz elengedhetetlen a személyes konzultáció. Mindenképpen említse meg a családban előforduló örökletes betegségeket! Tegye fel kérdéseit, ezek sokat segítenek nőgyógyászának a személyre szóló tanácsok megfogalmazásában. A nőgyógyászati vizsgálatra jelentkezzen partnerével együtt, a közös megbeszélés csak hasznukra lehet a továbbiakban.

Általános orvosi vizsgálat

Hazánkban a korai terhesgondozás része egy általános belgyógyászati vizsgálat, azonban több szempontból célszerűbb ezt már a terhesség előtti időszakban elvégeztetni. Az esetlegesen ekkor felfedezett belgyógyászati betegségek alapvetően befolyásolhatják a terhesség kimenetelét. Fokozottan indokolt egy kontrollvizsgálat ismert krónikus megbetegedésekben szenvedőknél. Bizonyos betegségek rontják a terhesség kimenetelét, más esetben a terhesség súlyosbíthatja az alapbetegséget. Szükségessé válhat a gyógyszeres kezelés leállítása, módosítása, mert bizonyos gyógyszerek terhességben ellenjavalltak. Magas vérnyomás esetén, annak megfelelő beállítása rendkívül fontos a terhesség alatti szövődmények kivédése szempontjából. Cukorbetegség esetén még gondos odafigyelés mellett is számos szövődmény kialakulhat. Ezek jó része megelőzhető a vércukorszint megfelelő beállításával. Terhesség nem vállalható szájon át szedett készítmények mellett, mindenképpen inzulin terápiára való átállás szükséges. Vesebetegség esetén indokolt a vesék állapotának gondos megítélése, hiszen terhesség alatt az állapot esetleges romlására kell számítanunk. Az orvostudomány fejlődésével ma már olyan állapotokban is lehetséges gyermekvállalás, amelyben korábban elképzelhetetlen volt. Természetesen ilyenkor rendkívül szoros orvosi ellenőrzés indokolt, gyakran tartós kórházi bennfekvéssel, de a terhesség kimenetelét mindenképpen előnyösen befolyásolja, ha a gondozást már a fogamzás előtt elkezdjük.

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelést alapvetően célszerű kerülni, illetve a minimális szükségesre szorítani. Természetesen a korábban leírtaknak megfelelően bizonyos krónikus megbetegedések gyógyszeres kezelése nem elkerülhető, sőt éppen a sikeres gyermekvállalás érdekében indokolt. Bármilyen recept felírásakor tájékoztassa orvosát terhességvállalási szándékáról! Ugyancsak kerülje a vegyi anyagokat, s ne szedjen recept nélkül kapható gyógyszereket sem!

VIZSGÁLATOK LEIRÁSA

Quartett-teszt

Magzatburok boholy minta vétel

Magzat összehúzódási teszt

Magzatvízvétel (amniocentézis)

Non stressz teszt

Biofizikális (bioelektromos) vizsgálatok

Biofizikai profil

Biometriai alapfogalmak

Chorionboholy-mintavétel (CVS)

vissza>>>