Mondókák, Dalok, Mesék

A gyermekünkkel való játékba nyugodtan belecsempészhetjük a mondókázást, énekes játékokat. Ahogy egyre több dallal, mondókával, énekkel ismerkedik meg, úgy fejlődik emlékezete, figyelme, kreativitása. De ne elégedjünk meg sima kis énekléssel! Változtassuk a tempót, a hangsúlyt, a hangmagasságot. Teljesen leköti a figyelmét, nem nehéz eljátszani ezzel, és ebből rengeteget tanul a gyerkőc. Készíthetünk saját hangszert is az éneklés mellé, önthetünk rizst papírdobozba, és rázhatjuk ütemre, vagy az üres üveg tetejére feszített nylonon remek móka a dobolás. Ismertessük meg valódi hangszerekkel is, ha van lehetőségünk rá, és szólaltassuk meg külön-külön őket. Egyszerre több érzékszervére fog hatni: látja, hogy néz ki az adott hangszer, hogyan kell rajta játszani, hallja a hangját, megfoghatja, és ki is próbálhatja. Nagyon sok ilyen jellegű foglalkozás van, de manapság még csak főleg különórák kapcsán érhetjük el ezeket. Érdemes áldozni rá, mert később megtérül!

Milyen dalokat hallgassunk? Hogyan formáljuk ízlését? A sajátunkat erőltessük rá? Inkább hagyjuk szabadon dönteni a gyerkőcöt, de előtte ismertessük meg vele a választékot. Énekelhetjük otthon az aktuális slágereket is, de nem árt belecsempészni néhány népdalt, hogy a hagyományokat is őrizzük, és még az iskola előtt megismertessük gyermekünket gyökereivel, kultúrájával.

A mondókázás közben is rengeteg mindent megtaníthatunk neki, hiszen sok esetben el is mutogathatjuk. Például, az: Egy, megérett a megy, Kettő, csipkebokor vessző… mondóka alatt mutathatjuk kezünkkel a számokat, amit észrevétlenül rögzít. Egy idő után a ritmus mellett a versélmény, a szavak jelentése is leköti már, villámgyorsan meg is tanulja, amit hall. Figyeljük csak meg, mennyivel könnyebben tanul meg egy óvodás akár egy hosszabb verset is, mint egy kisiskolás.

Ki lehet hasznosan is tölteni a holtidőket. Ha éppen utazunk, a kocsiban is nagyszerű szórakozás a közös ének, a tenyerünkkel ütve a ritmust, de orvosi rendelőben ülve is nyugodtan mondókázhatunk, leköti a gyereket, és tanul belőle. Persze ilyen eseteknél mesekönyvvel is jó készülni, gyorsan szállnak a percek, és nem hisztivel telik el a várakozási idő. A mese alatt nyugodtan mellettünk marad, érdeklődik, közösen nézzük a rajzokat és magyarázzuk meg, amit látunk. Beleéli magát egy képzelt világba, erkölcsi tanulságokat von le belőle, például nem szabad hazudni, szót kell fogadni, stb. A történetek alatt átéli és feldolgozza belső feszültségét, és a mesehősök által reményt kap arra, hogy felnőve ő is bátor, ügyes, jószívű igazságbajnok lesz.

Dalok és népdalok

Aki nem lép egyszerre...

A mesék bűvöletében

Ovis zenészek

Milyen mesét válasszunk?

vissza>>>