Menjünk színházba

Színházba menni jó. Hozzátartozik a készülődés: ez is ünnepi alkalom, várakozás előzi meg. Körülvesz a színház épületének, egy különleges világnak az atmoszférája: egy varázsló palotája, amely számtalan meglepetéssel, ismeretlen ismerősökkel való találkozással kecsegtet. Belépünk ebbe a látható, hallható, sokszor tapintható világba, ahogy a gyermekünk lép be minden este a mese képzeletből és szavakból szőtt birodalmába.

A gyermekünkkel azonban másképp jó színházba menni. A nézőtéren a sok izgő-mozgó gyerekfej: érződik a várakozás és a kíváncsiság a levegőben. Sok gyerekszem, megannyi fürkésző tekintet mered a színpad felé. Sokszor azon kapom magam, hogy a gyerekek boldog-önfeledt arcát bámulom, akik az előadás varázsába belefeledkezve egy emberként izgulnak-félnek-örülnek a szereplőkkel együtt. Ha jó az előadás, bizony mi is elfelejtjük, hogy felnőttek vagyunk. Közösen drukkolunk a jónak és kívánjuk a gonosz mielőbbi megsemmisülését. Bár a felnőttként már nem adjuk meg magunkat könnyen a varázslatnak. Nekünk már nehezebb az átjárás a képzelet és a valóság között.  Az első közönség-bevonós kérdésnél még csak figyeljük a gyerekeket, milyen lelkesek és mennyire örülnek, ha segíthetnek a szimpatikus főhősnek, a harmadik mozgósító akciónál azonban már mi is a kipirult arcú nézősereggel együtt kiabálunk, tapsolunk.

A legjobb mégis az a néhány pillanat, amikor az előadás közös élményében szorosan összebújunk a gyerekünkkel, egymás kezét szorítjuk, összemosolygunk, összekacsintunk. Kijövetelkor meg együtt dúdoljuk a záró éneket. És elvisszük haza a kincset, amit kaptunk. A közös kincset, amiért együtt tettük meg a belső utunkat, ahol a kísérőink a dal, az anyanyelv, a varázslatos színpadi képek és a színészi játék voltak. 

Ilyen utazásokra invitáljuk Önöket, Benneteket is! Tartsatok velünk színházak, társulatok színvonalas gyermek-és ifjúsági előadásaira!

Ismerjük meg a színházat másképp is! Mert színház nemcsak tartalmas szórakozás, hanem a pedagógia, az egymáshoz való közeledés, a fiatalokat érintő kérdések feldolgozásának eszköze is lehet! A színházi nevelésnek már nálunk is van hagyománya: a benne rejlő lehetőségeket iskolai csoportok tudják a saját hasznukra fordítani. Nézzük meg, hogyan, miképp.

vissza>>>