Lelki egészség

Az iskolás kor az egyik legmegterhelőbb életszakasz gyermekünk életében. Gondoljunk csak arra, hogy ekkor egy teljesen új környezetbe kerül, az elvárások egyre magasabbak, egyre több mindenkinek kell megfelelnie. Ilyenkor hangoznak el először az: „Engem senki sem szeret!” az „Én nem vagyok jó semmire!” és a „Én mindig csak hibát követek el!” mondatok, melyekre mindenképpen oda kell figyelni. Sokan azt gondolják ezek csak amolyan fiatalkori hóbortok, és egymástól tanulják a gyerekek, pedig leggyakrabban a depresszió első jelei ezek.

A lelki problémák kivetülése gyakran szervi probléma, étvágytalanság, fejfájás vagy hátfájás. A helyzet még tovább nehezedik a serdülő- és pubertáskor beköszöntével. A félig önálló fiatalok egyre több olyan problémával találkoznak, amit nehezen vagy egyáltalán nem tudnak kezelni. Ilyenkor találkoznak az első igazi, vagy igazinak hitt szerelemmel, meg kell küzdeniük változó testük problémáival, de egyre több csalódást is megélnek, a baráti társaságukban, az iskolában, néha a családban is. Szükségük van a biztonságos „háttér-ország” meglétére, ahová mindig visszatérhetnek, ha megakadnak bontakozó életük folyamán. Ilyenkor ne utasítsuk, ne zavarjuk el, és ne feledjük „A szeretet a legjobb gyógyszer!”- mondta Paracelsus.

Az egészséges gyermeki lélekhez azonban elengedhetetlen az ép és egészséges szülői lélek is. Taktikus szülőként kell alkalmaznunk az elengedés-visszatartás effektusát is, vigyázva, hogy ne szóljunk bele gyermekünk életébe túlságosan, pláne ne avatkozzunk lelki életébe. Ezek ugyanis sokszor nehezen visszafordítható ellenállást válthatnak ki belőlük. A sikeres problémakezeléshez azonban fontos, hogy mi magunk is felkészüljünk azok megoldására, jó előre érdemes tájékozódni, hogy a kisiskolások, majd később a kamaszok milyen problémákkal találkozhatnak.

A leggyakoribb lelki betegségekkel, tünetekkel itt az oldalainkon is találkozol majd, és szakértők segítségével igyekszünk megoldási javaslatokat is adni a mindennapokra. Persze ne áltassuk magunkat, úgyis lesz olyan akadály, amire nem lehet felkészülni, de egy rutinos, egészséges lélekkel bíró szülő ezeket is könnyen megugorja.

És tartsuk szem előtt, hogy “A legjobb orvosok: dr. Elégedettség, dr. Higgadtság és dr. Jókedély.”(C.H.Spurgeon)

vissza>>>