Lelki egészség

Az óvodás kor az egyik legfontosabb állomás a gyermekek fejlődésében, ilyenkor tanulják meg a szociális kapcsolatok alapjait. Az új helyzetben mindenkinek alkalmazkodnia kell, s ilyenkor elkerülhetetlenné válnak a gyerek-gyerek, az óvodapedagógus-gyerek, valamint a szülő-gyerek konfliktusok. Felnőttként sokkal könnyebben kezeljük már ezeket a helyzeteket, de gyerekként még sokszor ösztönösen reagálunk rá.

Amennyiben viszont az intő jeleket nem vesszük időben észre, sokszor nehezen visszafordítható lelki problémákkal találjuk szembe magunkat. A gyermek lelki fejlődése szakaszokban változó folyamat, melyben meghatározó szerepe van a szociális érettségnek is. A lelki biztonság megteremtése ebben a megújuló, változó óvodai világban elengedhetetlen a biztonságra vágyó gyermek életében.

A gyermek valóság és fantázia között oda-vissza mozgó lelke sokszor állít minket kihívások elé. Meddig hagyjuk, hogy higgyen a csodában (mikor szükséges elmondani neki, hogy a Mikulás nem létezik), hogyan értessük meg vele a gyász, az elmúlás mibenlétét. Megannyi olyan mélyen pszichológia téma, amivel szeretünk nem foglalkozni, vagy csak könnyen felejtjük el, hogy kellene vele foglalkozni. Nem véletlenül mondják, hogy a kiegyensúlyozott gyerekekből, lelkileg érett felnőttek válnak.

Gondoljunk csak bele az óvodás kor az érzelmek időszaka, az érzelmek uralják a gyermekek mindennapjait. Ezek a gyerekek sokszor sokkal mélyebben élnek meg dolgokat, hiszen ők még – a felnőttekkel ellentétben - nem képesek a tudatos kizárásra, a tudatos elkerülésre, egyszerűen csak látnak, hallanak, éreznek.

Az óvodás kor az érzelmek időszaka, az érzelmek uralják a gyermekek mindennapjait.

Szót ejtünk majd többek között az önismeretről, az önelfogadásról, a konfliktusok kialakulásáról és kezeléséről, de éppolyan fontosnak tartjuk beszélni a szorongás mibenlétéről is. Hiszen, mint minden betegség esetében, itt is igaz a mondás miszerint jobb megelőzni, mint kezelni a problémákat!

„A gyermek élete roppant gazdag, az egész világ benne rejlik, ám a külvilág számára mindez nem látható.”- Müller Péter

Konfliktuskezelés

vissza>>>