Külső segítség, szakértők

Nehéz szülőként eldönteni, mikor nem vagyunk elegek. Mikor forduljunk szakemberhez segítségért? Tényleg probléma van a gyerekkel, vagy csak mi lihegjük túl? Elgondolkozunk mit hibáztunk, és hol rontottuk el. Kudarcként fogunk fel sok mindent, és viszonyítgatunk másokhoz. Nem szabad! Minden kis gyermek egy külön kis egyéniség, és fejlődésüket nagyon sok minden befolyásolhatja, sokszor rajtunk kívülálló okok.

Viszont nagyon sokszor egyértelműen megmutatják a jelek, hogy baj van, szélsőségesen megváltozik a gyermek viselkedése, hangulata, hirtelen nagyon csöndes és szorongó lesz, vagy épp ellenkezőleg, túlságosan agresszív. Ebben az esetben biztos, hogy valamilyen traumán ment, megy keresztül.

Minél hamarabb felismerjük a probléma súlyosságát, annál könnyebb rajta még időben segíteni. Sok szülő szégyelli, ha gond van a gyermekével, pedig ha a problémákat kezelhetetlennek érezzük, erőnket meghaladónak, akkor nem szabad késlekedni, fel kell keresni egy szakembert. Jobb minél előbb megtudni, hogy esetleg öröklésből adódó zavarok vagy pszichológiai tényezők játszanak szerepet a gond kialakulásában.

Magatartási-, beilleszkedési problémák már bölcsődés korban előjöhetnek. Szakértői vizsgálattal (a gyermekkel való játékkal), konzultációs beszélgetéssel könnyen tudunk nagyon hasznos tanácsokat kapni; mit tegyünk, hogy viselkedjünk, hogyan segítsünk gyermekünknek. Elfogulatlanul, több éves tapasztalattal a hátuk mögött a szakemberek könnyebben megfejtik a jelekből gyermekünk problémájának az okát, és ezt feltárva már könnyebb az orvoslása is.

Súlyos veszteség, válás vagy gyász nagyon meg tudja viselni a gyermekeket. A környezetük viselkedésén is érzik a veszteséget, fájdalmat, ingerlékenységet adott esetben, ők maguk meg még nem képesek felfogni a történéseket. Felnőttként is nehéz néhány esemény feldolgozása, hát még az apróságoknak. Megfelelő terápiákkal, külső segítséggel viszont a holtpontokon könnyebben átjutunk.

vissza>>>