Kirándulás, túrázás

Azoknak vállalkozó szellemű kisgyermekes szülőknek kívánunk hasznos ötletekkel, tanácsokkal szolgálni, akik minél többet szeretnének kimozdulni a négy fal közül a szabadba. Mert ez babával, kisgyermekkel együtt sem lehetetlen… Sőt!

A kérdés csak az, hogy hogyan, hová, mennyi időre. A válasz pedig nagyban függ apuka, anyuka bátorságától, teherbírásától, hisz a kisbabát, gyereket bizony tolni vagy cipelni kell. Elengedhetetlen feltétele ennek néhány „szállító alkalmatosság”, melybe a babánkat ültethetjük. Ez az egy év alattiaknál a babakocsi vagy a babahordozó (kendő, kenguru).  Egy éves kor felett, amikor már biztosan ül a gyerek, érdemes beszereznünk egy háti hordót, amely a kendőnél szabadabb mozgást tesz a gyermek számára lehetővé.

Néhány általánosságban használható, praktikus tanácsot is érdemes megszívlelni. Például, hogy a babás, kisgyermekes kirándulás időtartamát tekintve ne legyen több maximum másfél órás sétánál, és ezekre megfelelően készüljünk fel. Érdemes úgy választani úticélt, hogy az nagyjából egyórás autózással elérhető legyen. A babakocsin kívül több okból is érdemes más hordozóeszközt is magunkkal vinni. Ha a gyerek elmúlt már féléves, akkor egy idő után már megunhatja, hogy csak kocsiból szemlélje a világot, a már járni tudó apróságoknak is hasznos lesz a háti hordó vagy a kenguru, ha elfáradnak a gyaloglásban. Testvérek esetén jó megoldás a testvérkocsi: a már 3-4 éves „nagy” is elfáradhat, és beülhet a kicsi mellé pihenni egyet.

Hasznos és örömteli információ, hogy babakocsis túraútvonalak az ország minden részén megtalálhatók! Érdemes erről a kirandulababa.turistautak.hu honlapon tájékozódni, ahol általában azt is jelzik, hogy azok milyen nehézségűek. Jó hír, hogy túránkat kiválaszthatjuk a felszerelésünktől függően is. A sport babakocsisok természetesen előnyt élveznek a városi „járművekkel” szemben, de az említett honlapon megkülönböztetnek egy "minden kocsival járható" túratípust is.A biciklizni szerető szülők is tervezhetnek a kicsivel közös túrákat a gyermek egyéves kora körül. Hogy miért nem előbb? A gyermeket akkor lehet biciklibe ültetni, ha felült már, és stabilan tartja a fejét, azaz körülbelül 11 hónapos kortól.

A biciklis ülések általában a gyermek négy éves koráig szolgálják ki a családot (vagyis a súlyt tekintve, ha az 16-18 kg fölött van, már nem stabil az ülés).  A sérülések elkerülése miatt a bukósisakról sem szabad soha megfeledkezni. Fontos, hogy a pedálozó szülők a nagyobb, több tíz kilométeres utakra felkészítsék szervezetüket (például szobabiciklizéssel, a túra előtt, után nyújtással, bemelegítéssel), ezzel csökkenthetik a túlterhelés és a sérülések kockázatát. A bukósisak mellett ajánlott a térd- és a könyökvédő, valamint a szemüveg használata is.

A kiránduláshoz szükséges felszereléséket listázva alaposan gondoljuk át a gyerekek igényeit. Az alapellátmányán kívül (pelenka, ennivaló, innivaló, váltás ruha) jó szolgálatot tesznek a szabadban az eső, szél, hideg/meleg és kullancs elleni védelem kellékei: esővédő, sapka, váltás ruha, zokni, naptej és így tovább. Gyalogló gyereknek már rendes cipő is kell, erdőben zárt cipő nyáron is, ami megfelelően tartja a lábát.

A kirándulás az egészségmegőrzés egyik fontos eszköze. Ezen kívül megtanítja okosan szeretni és ésszerűen használni a természetet; társas kapcsolatokat alakít ki és erősít meg; elmélyíti a tágabb környezetünkkel kapcsolatos ismereteinket. Tehát: kiránduljon együtt a család, minél többször!

Hová menjünk kirándulni?

Kiránduljunk babakocsival

Család a szabadban

Biciklin a gyermek

vissza>>>