Kapcsolat az élővilággal

A mai gyerekeknek egyre kevesebb kapcsolatuk van a természettel, az élővilággal. Ezt tudjuk mindannyian, száz másik helyről hallhattuk már. De csak az a felnőtt érzi át igazán ennek a ténynek a fájdalmas voltát, aki gyermekkorában rendszeresen falun nyaralt, esetleg ott nőtt fel. Fára mászott, patakban fürdött, malacot, tyúkot etetett. Vagy az az egykori gyermek, aki sokszor élvezhette a hegyen-völgyön átbóklászott napok szépségét, a folyóparti csatangolásokat.

Egy-két generációval ezelőtt a gyerekeknek természetes volt a kimozdulás, kirándulás, a vidéki nyaralás. Láthattak teheneket, lovakat, kecskéket az udvaron, megfigyelhették a kertben élő csigák, kukacok, békák viselkedését.

A szabadban való játéknak rengeteg jótékony hatása van: fokozza a kreativitást, javítja a problémamegoldó képességet és segít, hogy a gyerekek megtanuljanak vigyázni magukra. Amikor ugyanis fára másznak vagy elcsatangolnak, azt is megtanulják, hogyan vállalhatnak felelősséget saját magukért, és hogyan mérjék fel a rájuk leselkedő veszélyeket. Nagyon fontos lenne hát, hogy kimozduljunk a gyermekeinkkel, és ne csak a játszótereken, hanem a természetben: erdőben, mezőkön is játszhassanak. Olyan helyeken, ahol nincsenek előre felépített játékok, viszont vannak fatörzsek és sáros pocsolyák, gombák és galagonyák, hangyák és gyíkok, és még ezernyi apró csoda. A gyerekek ilyen környezetben saját maguk kihívásaival nézhetnek szembe, magukért vállalhatnak felelősséget és saját kalandjaikból tanulhatnak. Ezt az élményt és tapasztalatszerzési lehetőséget naponta egy-kétórás játékkal a játszótéren nem adhatjuk meg nekik.

Rovatunk írásaiban az élővilágból származó közvetlen élményszerzésre keresünk megoldásokat – akár városlakó felfedezőként. Arra biztatunk mindenkit, hogy legyünk nyitottak az élővilág csodáira, figyeljük meg azokat magunk körül. Készítsünk gyűjteményeket, rajzoljunk, fotózzunk gyermekünkkel együtt. Ültessünk, ha máshol nem, az erkélyen, és menjünk kirándulni, amikor csak tehetjük.

Legyünk a természet visszajáró vendégei, csempésszük be egy-egy szeletét az otthonunkba.

vissza>>>