Kapcsolat az élővilággal

Nem mindegy hol és hogy élünk, milyen a világ, amelynek apró kis pontjai vagyunk. Rohamosan fejlődő világunk velejárója a környezetszennyezés. Nagyon sok múlik a nevelésünkön, hogy tudatosítsuk gyermekeinkben, hogy a Föld védelme mennyire fontos, hogy élhető, éltető forrásai megmaradjanak nekünk, nekik, és majd az ő gyermekeiknek is.

Ezt nem lehet elég korán elkezdeni, megmutatni, hogy óvjuk az életet, környezetünket. Ne szemeteljünk mindenhol, szelektíven gyűjtsük a hulladékot, ne pazaroljuk a vizet feleslegesen, ne piszkáljuk önző kis gonoszsággal az állatokat, stb. Ha tudatosan figyelünk tetteinkre, gyermekeink már ebben nőnek fel, és természetes lesz számukra, hogy vigyázzanak bolygónkra, védjék erdőinket, vizeinket, levegőnket, vigyázzanak minden fajra, akinek otthont ad ez a bolygó.

Ne legyünk mindig zárt térben, ha időnk engedi, hanem minél több szabadidős programot szervezzünk, ahol a kirándulások alkalmával megismertethetjük csemetéinkkel a természet szépségeit. Egy kert is remek kikapcsolódást tud nyújtani, ráadásul hasznosan. Ültessünk közösen növényeket, gyomláljuk, locsoljuk őket, és nézzük meg hogyan fejlődnek. Egész más saját magunk által termesztett zöldségeket fogyasztani, mint a piacon megvenni őket, és mindeközben még rengeteg információt is magába szívott gyermekünk minden megerőltetés nélkül.

Milyen egy gyerek, aki nyitott a környezetünk, élővilágunk felé? Talpraesettebb, kommunikatívabb, figyelmesebb és önzetlenebb társainál. Együtt tud élni, érezni a természettel anélkül, hogy tovább károsítaná.

Minden élőlény, növény és állat szolgálhatja gyermekünk fejlődését; felelősségre, gondoskodásra, törődésre tanít. A gyerekek a rájuk bízott élőlények gondozási folyamatai közben nagyon sok mindent megtanulnak az élővilágról, szociális és érzelmi fejlődésük tökéletesedik. Sok esetben társra, játszópajtásra lelnek az állatokban, leköti a gyermeket és fejleszti az intelligenciáját a róluk való gondoskodás. Az állatokkal, kis kedvencekkel töltött idő örömforrást jelent, szeretgetésük megnyugvást és vigaszt nyújt bánat esetén. Egy kisgyerek, aki szoros kapcsolatban áll más élőlénnyel, kiegyensúlyozott és magabiztos, ami pozitívan hat a más gyerekekkel való érintkezésére is, könnyebben fog barátságokat kötni. Az állatokról való gondoskodás, a velük való játék fejleszti a gyerekek mozgását, és a szabad levegőn töltött idő pedig egészségükre van kedvező hatással.

Az utóbbi időben egyre több esetben vonják bele az állatokat gyógyító munkákba. Fizikai és szellemi sérült gyerekek esetében ezek a terápiák hatalmas előrelépéseket adhatnak a fejlesztésüknek. Egyre többet hallunk mozgássérült gyerekeken segítő kutyákról, lovakról, akik kis betegek arcára varázsolnak mosolyt.

Állatok
Növények

vissza>>>