Júniusi nyeremény "Hónap Ovija 2"

Nyerd meg a 127.000 Ft értékű felfestést a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola felajánlásával!

Országos vezető szerepét nemcsak a jelene, hanem több száz éves múltja is meghatározza.
Ez az iskola volt, és talán még most is "A" Művészeti Szakközépiskola Magyarországon. Minden jelentős magyar képző- és iparművész itt tanult, és tanított is később. Ma is a magyar képző- és iparművészet utánpótlásának kiemelt helyszíne.

Gyakorló iskolai feladatokat nemcsak képzőművészeti területen lát el. Az Iparművészeti Egyetem (MOME), a Zeneakadémia, és az ELTE gyakorlóhelyeként is működik. Ebben a szerepkörben a művészeti szakközépiskolákban a speciális szakmai területeken oktató pedagógusok gyakorlati felkészítését oldja meg. Az egyedülállóan széles szakmai kínálat szinte a teljes hazai művésztanár-képzésnek otthont tud adni. Ilyen komplex műhelyrendszer, mint a Kisképzőben, még Európában is ritka.

http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=439 (1932)

http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=867 (1933)

http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=2759(1938)

Néhány 1932 és 1938 közötti híradó részleten hallható megnyitó beszédekből is kitűnik, hogy a művészetoktatás a kultúra és az ipar sajátos találkozási pontján volt, műiparosok képzésével utánpótlást biztosított a kézműipari piacra, emellett a társadalom szellemi mozgatóit jelentő professzionális képző- és iparművészeti világ számára is felnevelte az új generációkat. Az egykori társadalmi szereplőknek világos volt, hogy a művészetoktatás nem a társadalom luxustevékenysége, hanem működésének természetes része.

www.kiskepzo.hu

kepzo_02.png kepzo_01.png