Játszunk együtt!

„Nyertem, nyertem!” – sikít csemeténk az örömtől, kipirult arccal. „Én vagyok a legjobb és ezért győztem”. Kis fejében biztos, hogy ez a következtetés. Még tapsol is hozzá. Mi meg elgondolkozhatunk, mennyire nem szerencsés ez adott esetben, hogy mindig nyerni hagyjuk. Elrontottuk? Ebben a dologban lehet. Meg kell tanulnia minden gyereknek, hogy a világon nem ő a középpont (nálunk lehet), és fog az életben még kisebb-nagyobb pofonokat kapni. Úgyhogy egyáltalán nem ártunk vele, hanem még segítünk is, ha megtanítjuk veszteni. Később jobban viseli az akadályokat, attól még a küzdőszelleme megmarad, de nem omlik össze a kudarctól. Sőt, meg fog tanulni más győzelmének örülni. Ezek nehéz leckék, de, szoktuk mondani, „az élet nem habostorta”.

Egy óvodás gyerek életében a játék központi szerepet tölt be. Általa éli meg érzelmeit, általa fejlődik mozgása, ügyességre, és nem utolsósorban ugye, nagyon sok mindent tanul meg közben. Elmondható, hogy a játék az életre készíti fel, hiszen a változatos, eljátszott szituációkban fejlődik gondolkodása, formálódik viselkedése. A közös játék örömét pedig nem pótolja semmi. Rengeteg vidám percet, nevetést ad, és összekovácsolja a családot. Nem elég egy gyereknek megvenni egy-egy játékot, és magára hagyni, hogy foglalja el magát, játsszon. Ilyenkor nem tud átlépni a korlátokon, és egy idő után megreked, nincs, ami előre vinné, nincs visszajelzés, nincs kommunikáció. Ne neveljünk magába zárkózó gyereket, mert ha már itt nem segítünk neki, később már nem is fog akarni (és tudni sem) együtt játszani másokkal.

Ezért szakítsunk időt erre, és ne szégyelljük, hogy újra gyerekek legyünk! Letérdelhet a szőnyegre a nagymama, nagypapa is, későbbre halasztjuk a főzést, apa pedig nyugodtan folytathatja a számítógépen a munkáját vacsora és fürdés után is. Áthívhatjuk az unokatestvéreket is, vagy a kis barátait a szomszédból. Legyünk kreatívak és változatosak! Ne legyen minden este memóriakártyás játék, vagy Ki nevet a végén. Néha rajzoljunk, építsünk közösen, játsszunk szerepjátékokat!

Az életnek is megvannak az apró kanyarulatai, egy-egy helyzetben nagyon sok alternatív döntést hozhatunk, ami kihat a későbbi történésekre. Ezért ne legyünk türelmetlenek, ha már századszor eljátsszuk ugyanazt a szituációt, jusson eszünkbe, hogy ezekből nagyon sok mindent megtanul gyermekünk.

Barkobázzunk! Tanuljuk meg közösen a fogalmakat csoportosítani, körülírni, megismerni tulajdonságaikat. Közben nagyon sok lehetőséget kapunk arra, hogy észrevétlenül tanítsuk csemeténket. Fejlődni fog a kommunikációja, bővül a szókincse és nem utolsó sorban nyitottabb lesz.Adjuk meg a lehetőséget és a teret arra, hogy szélesítse ismereteit, kiélje mozgásigényét, megélje és feldolgozza érzéseit. A játék ezekhez a legjobb út.

Feszültségcsökkentő játékok

Logikai játékok

Kommunikációt fejlesztő játékok

vissza>>>