Iskolaválasztás

Az iskolaválasztásnál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a gyermek életében az első négy év az alapozás szakasza, döntő fontosságú, mert ettől függ a további tanulási kedv. Dr. Vekerdy Tamás arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyermek nem a tantárgy, vagy az órákon megszerezhető tudás miatt tanul, hanem csakis a tanító néni kedvéért. Ezért nagyon fontos, hogy ne iskolát, ne tanmenetet válasszunk, hanem tanító nénit, tanító bácsit. Mivel minden gyerek más és más, ezért olyan iskolát javasol választani, ahol tudják, hogy a gyermek még óvodás, és csak 6-8 éves kora körül válik teljesen iskolaéretté. Azt írja:„Olyan iskolát keresnék, ahol mindennap beszélgetnek a gyerekemmel, ahol mesélnek neki, ahol játszanak vele, ahol nem veszik el a kedvét a világ megismerésétől, nem törik le kíváncsiságát, nem utasítják vissza, nem fojtják el kérdéseit, kérdező kedvét; ahol tudják, hogy tudják, hogy mikor van pihenésre szüksége, ahol nem gondolják, hogy egy kis elsősnek 45 percet végig kell ülnie...” 

Azt hiszem szülőként sem fogalmazhatnánk meg jobban ezt az igényünket, azonban kétféle tendencia létezik ma Magyarországon. Vannak, akik mindenképpen a minél több tudást hajszolják, ezért speciális képzést is kínáló iskolába íratják gyermeküket, és vannak, akik a Vekerdy-féle elvet követik. Szerencsére ma már mindkét felfogásnak megfelelően léteznek iskolák. 

A választásnál tehát elsődleges szempont mindig a gyermekünk legyen, nem elég az, ha nekünk tetszik a hely, vagy csupa jót hallottunk róla, és az ismerősünk gyermeke csodálatosan tanul az adott iskolában. Vajmi kevés vigasz ez akkor, ha nem alakul ki a kölcsönös szimpátia gyermekünk és tanítója között. Az összhang elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő évek gyümölcsözően teljenek. Ugye milyen nehéz a választás? A szülőfórum.hu igyekszik válaszokat találni a kérdésekre, és foglalkozik olyan témákkal is, melyekről eddig talán keveset hallottál. Ilyen például a DIFER-mérés, vagy az alternatív iskolák bemutatása. 

De szót ejtünk majd a négy-, hat-, és nyolcosztályos gimnáziumokról is, hiszen a harc egyre élesebb az iskolák között, így már felső tagozat elején próbálják egymástól elcsábítani a tanulókat, mindig egy eredményesebb jövőt ígérve. Azonban ilyenkor felmerül a kérdés bennünk, megéri-e, hogyan viseli gyermekünk lelke a korai változást? Szakértőink ebben is segítenek.

vissza>>>