Függőségprevenció

Cigaretta, drog, alkohol…Azt hiszem minden szülő életébenez a három szó az, ami a legnagyobb riadalmat keltheti gyermekével kapcsolatban. Szülőként rettegünk, hogy a függőséget okozó szerek ne kerüljenek gyerekünk közelébe. De sajnos a mai világban ez elkerülhetetlen, és akkor még nem is beszéltünk olyan, mára egyre szélesebb körben terjedő függőségekről, mint a koffeinfüggőség, a netfüggőség, az okostelefon-függőség vagy a divatfüggőség. 

Ezek a „betegségek” általában visszavezethetők valamilyen lelki problémára, önbizalomhiányra, a valahova tartozás érzésének hiányára, és még sorolhatnánk. Pedig attól, hogy nem beszélünk róla, még léteznek. És természetesen minden szülő hiszi, hogy az ő gyermekével ez nem fordulhat elő, de óvatosan kell bánni ezzel a kijelentéssel. Még a legjobban nevelt fiatalok között is vannak sokan, akik belesnek a csapdába. Ezeken az oldalakon szakértők segítségével bemutatjuk ezen „betegségek” mibenlétét, segítünk felismerni az intő jeleket, a tipikus tüneteket. Rámutatunk a tünetekre, és bemutatjuk hol lelhet segítséget a szülő, ha már megtörtént a baj. 

A kóros, kényszeres függőség az élet minden területén befolyásol minket, de leginkább az egészségünket befolyásolja. Ezért is lényeges, hogy már fiatal korban beszéljünk erről a gyermekeinkkel, ismertessük meg vele a függőségi szereket, hogy később ne a kíváncsiság vezérelje. 

ÉS éppen ilyen fontos időben észrevenni a jeleket, és nem azzal nyugtatni magunkat, hogy velünk ez nem történhet meg, a mi gyerekünk nem olyan. Szakértők közreműködésével bemutatjuk például a leggyakoribb dizájner-drogokat, függőségi tüneteiket, de felhívjuk a figyelmet arra is, hogy mikor kell alkohol-függőségre gondolni, és mikor tekinthető az ivászat még normálisnak. BESZÉLNI, BESZÉLGETNI ez a kulcs, mert csak így érthetjük meg gyermekünket, csak így vehetjük észre, ha valami nincs rendjén, és talán még azelőtt segíthetünk, hogy függőség alakulna ki az életében. 

Ha viszont megtörtént a baj, akkor sem kell megijedni, mindig van segítség, csak résen kell lenni, hogy a megfelelő pillanatban ott legyünk gyermekünknek.

vissza>>>