Filmek, zenék

Ahogy növekszik a „csemeténk”, és lassan eléri a tini éveit, rengeteg új dolog kerül érdeklődési terébe: barátok, szerelem, zene, sportok, randizás; ezzel együtt nagyon sokféle ízléssel, értékrenddel, hatással találkozik. Egyre fontosabb tényező lesz választásai tekintetében a kortársak ízlésvilága. És egyre nehezebb a szülő dolga, aki érzelmileg továbbra is közel akar maradni hozzá, és csak remélni tudja, hogy gyermeke választásaiban (legalábbis a nagy döntésekben) továbbra is a szülői ház értékrendje lesz a meghatározó.  Igen, most is fontos a szoros kapcsolat ápolása, csak nehezebb megtalálni azokat a területeket, amelyeken lehetőségünk lesz egy jóízű és feszültségmentes beszélgetésre. 
Szánjunk rá időt, és kérdezzük meg néha, milyen filmekről beszélgetnek a barátaival, és vállalkozzunk egyszer-egyszer arra is, hogy megnézünk egy „trendi” mozit együtt! A jó gyerek-szülő „találkozás” a divatos, populáris kultúrán keresztül elsőre talán lehetetlennek tűnik, de nem az, ha mindkét fél hajlandó egy kicsit a másikra hangolódni. Szervezzünk mondjuk havonta egyszer családi filmnéző napot, a visszaút alatt pedig alkalom nyílik arra, hogy megbeszéljük az élményeinket! Ilyen együtt nézhető, beszélgetős témákat kínáló filmeket ajánlunk a Családi mozi rovatunkban. 

Ezek a közös filmnézős programok jó apropót teremtenek az olyan „rázósabb” témákhoz is, mint az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a korai szexuális élet vagy az erőszak. Hisz valljuk be, ezektől mindannyian féltjük gyermekeinket, és nem lehetünk benne sosem elég biztosak, vajon kellően felvérteztük-e őket szeretettel és információval, hogy elkerüljék a veszélyeket. Kérdezzük meg gyermekünk véleményét a filmen is megjelenített problémával kapcsolatban: „Mit gondolsz arról a drogos szereplőről? Milyen életlehetőségei vannak?” 

Egyúttal ízléséről, kulturális érdeklődéséről, értékrendjéről is képet kaphatunk. Persze szigorúan tilos a szülőnek ízlésformáló szándékú vagy erkölcsi előadásokat tartani! Jó, ha őszintén bevallja, hogy talán nem jártas teljesen az adott témában, de van néhány dolog, amit érdekesnek talál. Így a gyermek érzi, hogy a véleményére kíváncsi a szülő, aki mellesleg beszélhet azokról a kulturális élményekről is (zene, filmek, könyvek, színház) amelyek most vagy egykor meghatározóak (voltak) az ő életében. Így mindkét fél egyaránt tanulhat a másik véleményéből és értékrendjéből.

HOTEL TRANSYLVANIA

vissza>>>