Filmek, színház, zenék

Az egyik legkritikusabb pont a gyermeknevelésben a televízió kérdése. Pszichológusok és fejlesztő pedagógusok valamint szülők tudnának órákig vitatkozni, és érveket felsorolni pro és kontra. Nekem nem tisztem igazságot tenni, és állást foglalni, valamint nem is ez a célja ennek a rovatnak. Célunk csak annyi, hogy bemutassunk néhány olyan mesét, filmet, ami igen is hasznára válhat gyermekednek. Olyan mesék kerülnek majd elő, amik kiállták már az idő próbáját, vagy éppen pszichológusok bevonásával készült kifejezetten a bölcsődés korosztály számára. Természetesen nem kell, hogy elsődleges időtöltési forma legyen a filmnézés, de valljuk be, néha szükség van rá, hogy kicsit kikapcsolhassunk a mindennapi hajszában. Lehet tehát kardoskodni ellene vagy mellette, mára már elég nehéz kiszorítani a mindennapi életünkből. Hiszen már bölcsődés korban is erről beszélnek a gyerekek, és bizony ezek mentén alakulhatnak ki „érdek-játszótársak”. De a legtöbb játék is már a mesékre épül, tehát nem tudjuk kizárni az életünkből.

És nem felejtkezhetünk meg a mesélés és a televízió között átmenetet képező diafilmezésről sem. Az utóbbi években újra erőre kapott ez a fajta közös „játék”. Ehhez már a felkészülés is maga a játék, egy szertartás, ahogy besötétítünk, megtervezzük és berendezzük a mini mozi termet. Kétségkívül azonban ehhez szükség van a szülő aktív közreműködésére.

Lesz tehát itt filmajánló, újdonság-bemutató, de foglalkozunk a filmnézés pszichológiájával pozitív vagy éppen negatív hatásaival is. Szót ejtünk majd a tudatos választás kritériumairól, szakértőket kérdezünk meg, hogyan, mit és milyen mennyiségben adagolhatunk a legfiatalabb korosztálynak.

Csecsemőszínház

A tv és a film a legkisebbek életében

vissza>>>