Filmek, Színház, könyvek, zenék

Ha színházban látok egy gyereket, mindig megmosolyogtat. Izeg-mozog, de a „csodaélmény” ott tükröződik a kerekre tágult szemében. És persze néha hangosan kommentál, általában a mellette ülő szülő felé. A kis kritikus. Persze néha a színpad felé is kiált, „Vigyázz!”, „Jajj, neee!” – éli bele magát a mesébe teljesen.

Abszolút amellett teszem le a voksom, hogy szélesíteni kell gyermekünk kis világát, így a mesekönyvek mellett feltétlen vigyük el őt néha moziba, színházba. Nekünk, felnőtteknek is szórakoztató, de ők duplán élvezik a pattogatott kukoricázás közbeni nagy hahotázást mesefilm nézés közben a moziban, és izgalommal vegyes csodálattal élik végig a színházban a kifestett, jelmezekbe bújt színészek játékát. A tévével az élő előadás varázsa össze sem hasonlítható! Szerencsére ma már egyre több lehetőség van arra, hogy gyermekünkkel kulturális kimozdulásokat tegyünk. Azért tájékozódjunk előre, miről is szól a darab, vagy a film, ne érjen meglepetésként minket, ha egyszer csak a nyakunkba köt ki sírva a gyermekünk, mert ő épp fél a szörnyektől, és az a maszkba bújt bácsi számára ijesztő.

Otthon is folytathatjuk a színház élményét, belevonva már a gyermeket is a játékba. Vegyünk elő bábokat, állítsunk fel két széket, a háttámlákra terítsünk plédet, bújjunk el mögötte, és indulhat is a móka!

A mesék világa persze nem csak látva ragadja meg a kicsit. Fantáziája működésbe lép, ha nem kap kész vizuális élményt a történetről, maga képzeli el a szereplőket, helyszíneket. Míg a mozi, a színház a társas érintkezésben fejleszti, a könyvek által nyújtott élmények kapcsán sokkal több lehetőségünk van arra, hogy közben értelmileg fejlesszük gyermekünk. Közösen megbeszélhetjük a mese történetét, mit gondol róla, mi volt a tanulsága szerinte. Megismer közben fogalmakat, összefüggéseket. Elgondolkozik rajta, és kiválasztja azt, ami számára a legkedvesebb, és hát igen, a következő időkben ezt vagy százszor is elolvashatjuk neki. A kedvenc mese egyébként nagyon sok mindent elárul a későbbi személyiségéről nekünk.

A zene szeretetének átadását sem lehet elég hamar elkezdeni a gyermekünknél. Szüksége is van a zenei nevelésre, a ritmus, a tánc fejlesztik gondolkodását, ügyességét, mozgását. Hat az érzelmeire, formálja ízlését, szépérzékét. A zene kihat személyiségére. A közös éneklés, dudorászás a beszédfejlesztéshez hasonló jelentőségű. Ha zenei közegben nő fel egy kisgyermek, bizonyított, hogy több területen is sikeres lehet. És ezt nem csak a komolyzene hallgatása váltja kis! Legyünk színesek, minél több zenei irányzattal ismertessük meg, szóljon mindig valami a lejátszóból. Közben játszhatunk, rajzolhatunk, táncolhatunk közösen.

Mesefilmek, filmek

Filmajánló

Mesekönyvek szerepe

Színház, bábszínház

Nézd meg ajánlóinkat!

1352567680_secret_book.png 1352568947_video.png 1352569079_theater.png 1352569259_noatun.png

vissza>>>