Felkészülés, beszoktatás

Eljött az idő, kezünkben a határozat, a gyerek szeptembertől bölcsődés lesz. Igen ám, de hogyan is kezdjünk hozzá, hogyan készüljünk testileg-lelkileg az évkezdésre. Ki ne látott volna már síró bölcsődés gyermeket a csoportszobában, miközben anyukája a folyosón sírt. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az elválás nem csak a gyermek számára jelenthet nehézséget. Az anyáknak ugyanúgy fel kell dolgozniuk azt, hogy gyermekükre most már más figyel. Szoktatni kell magunkat is, és gyermekünket is – szép fokozatosan – arra, hogy egyre több ideig leszünk külön, de a nap végén újra együtt játszunk majd. De természetesen emellett néhány gyakorlati dologra is meg kell tanítanunk csemeténket, hiszen – habár teljes önállóságot nem várnak el – a bölcsődékben azért néhány dolgot már egyedül kell csinálni.

Arra is kevesen gondolnak, hogy a bölcsődék általában hetente két gyereket szoktatnak be csoportonként, megkönnyítve ezzel a beilleszkedést. Ez azonban nehézséget jelenthet azon anyáknak, akik gyermekének október-novemberre tolódik a beszoktatása.

A beszoktatásnak elvben van egy meghatározott menete, mely a fokozatosság elvét követve, nagyjából két hétig tart. Ez idő alatt mind a szülőnek, mind a gyermeknek lehetősége van az új helyzet megismerésére, elfogadására. A fokozatosság segíti a gyermek érzelmi biztonságának kialakulását, a gondozók felé irányuló bizalom megerősödését. Természetesen azoknál a gyerekeknél, akiknél láthatóan nem jelent gondot az elválás, vagyis az első pillanattól kezdve kiválóan érzik magukat a közösségben, lehetőség van a folyamat felgyorsítására. Oldalainkon tippeket olvashat a beszoktatás megkönnyítésére, segítünk a testi-lelki felkészülésben, és bemutatjuk magát a folyamatot is.

Felmerülő problémák

Milyen hatással lesz a bölcsőde a gyermekemre?

Mire lesz szükség a bölcsiben

Tippek a könnyebb beszoktatáshoz

vissza>>>