Felkészülés a terhességre

A gyermekvállalásra való tudatos felkészülés azt jelenti, hogy a terhesség a szülők által optimálisnak tartott időben és úgy következik be, hogy előtte a szülők megfelelően felkészültek a babavárásra és a gyermek felnevelésére.
Erre azért van szükség, hogy a megszületendő gyermek a lehető legjobb esélyekkel kezdje az életét. Hiszen az anyaméhben fejlődő magzat egészsége jelentős mértékben függ attól, milyen volt szülei egészségi állapota a fogamzás pillanatában. A terhesség első három hónapjában alakulnak ki szervei, szervrendszerei, ilyenkor reagál legérzékenyebben a külső ártalmakra. Fontos ezért, hogy az anyuka felkészítse szervezetét a babavárásra életmódbeli változtatásokkal, illetve az esetleges betegségek megfelelő kezelésével.
Ha eddig nem így tett, mostantól mindenképpen érdemes egészségesebben élnie – nemcsak magáért, a születendő gyermek miatt is. Fontos, hogy felhagyjon a felesleges gyógyszerek szedésével, ne dohányozzon, és kerülni kell az alkoholfogyasztást is. A terhesség alatti alkoholfogyasztás a magzatban számos különböző fizikai, idegrendszeri és mentális hatást eredményezhet, a következmények pedig súlyosak lehetnek. A nőknél a dohányzás kapcsolatba hozható a meddőséggel, vetélésekkel és a méhen kívüli terhességekkel. A káros anyagok hónapokig az édesanya szervezetében maradnak, így mindenképpen szükséges jóval a tervezett fogantatás előtt elhagyni ezeket az ártalmas szokásokat.A táplálkozást is célszerű optimalizálni. Többször kevesebbet kell enni, öt-hat alkalommal naponta, ez egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Fogyasszunk teljes kiőrlésű termékeket, ezek a magasabb ásványi anyag tartalmon túl segítenek a székrekedés megelőzésében is. Több fehérjét és kalciumban gazdag élelmiszert válasszunk a szokásosnál, ilyenek például a tej és a tejtermékek. Igyekezzünk minél több telítetlen zsírsavat fogyasztani, ezeknek különösen nagy jelentőségük van a magzat agyfejlődése szempontjából. A zöldség és gyümölcsfogyasztás nemcsak a közérzetnek tesz jót, de a szervezet vitamintartalmát is növeli. Már terhesség előtt célszerű az úgynevezett terhes-vitamin, a folsav szedése, amely a fejlődési rendellenességek megelőzése miatt szükséges. Érdemes a nőgyógyászunk véleményét kikérni, megkérdezni, ő milyen készítményt javasol.

Nem árt egy nőgyógyászati kivizsgálás sem. Menjünk el rákszűrésre, ha nem voltunk egy éven belül. Ez azért fontos, mert az időben felfedezett méhnyakrák sikeresen kezelhető, de a terhesség és szülés alatt nagyon komoly problémákat okozhat, ha nem veszik észre időben a bajt. A nőgyógyásszal közösen célszerű átgondolni a teherbeesés optimális időpontját. Persze mindenképpen fel kell hagyni a fogamzásgátló szedésével.  A modern fogamzásgátlókat általában a tervezett teherbeesés előtt három hónappal javasolt abbahagyni, így elég idő lesz a gyógyszer kiürülésére, és a szervezet saját hormonműködése (amit addig a hormontabletták háttérbe szorítottak) is helyre tud állni.

A tudatos felkészülés nemcsak a terhességet teheti problémáktól mentesebbé, de a picinek is a lehető legjobb feltételeket teremti a méhen belüli életre és az egészséges újszülött korra.

> Egyre több a születési rendellenesség ikreknél

> Anorexia és gyermekvállalás

> Bökényi Beáta és férje: „Sokat tettünk azért, hogy gyermekünk születhessen!”

Méh

A terhesség legjobb helye. Nyálkahártya és izomréteg alkotja. Hossza nem terhes állapotban 7 cm. Ez a hossz terhességben értelemszerűen megnő (az utolsó időben egész a mellkas szintjéig), így az a változás, ami az apukának is jól tapintható a kilencedik hónapban, az az orvosi vizit alkalmával a vizsgáló kéz ujjai között már 7 hetes terhesen is érezhető.


Nyálkahártya

Minden hónapban, reagálva az érkező hormonális parancsra újjáépül, és lebomlik a menstruáció során. A terhesség befogadásának helye, így a menzesz elmaradása esetén mindig terhességre gyanakodjunk.


Méhnyak

A méhtest és a méhszáj közötti 3 cm-es szakasz. Sejtjei váladékot termelnek, mely a nyákcsapot képezi, feladata a baktériumok elleni védelem. A nyákcsap az, ami a szülés előtt nyákdugóként "megy el".


Méhszáj

A méh hüvely felőli külső része, a hüvely felső részét, a hüvelyboltozatot alkotja. Az évente esedékes rákszűrés a méhszáj és külső méhnyak daganatos sejtjeit keresi.

Petefészek

Az első havi vérzéstől kezdődően havonta egy tüsző megérik, és az átlagosan a 14. napon bekövetkező tüszőrepedés után az érett petesejt a petevezető nyitott végébe kerül. A petefészek hormonokat is termel, melyek a szervezetet felkészítik a terhességre.


Petevezeték

Megteremti az összeköttetést a petefészek és a méh között. Aktívan segíti a petesejt két napos vándorlását csillószőreivel. A megtermékenyülés és a méhen kívüli terhesség helye.


A teherbeesésről

A menstruációs ciklus a vérzés első napján kezdődik és a következő első napjáig tart. Hossza normál esetben 26 és 32 nap között van. A rendszert az agyban lévő központ irányítja, szabályozva a petefészek ösztrogén és progeszteron termelését.


Az agy központja serkenti a petefészekben a tüsző érését és ugyanott az ösztrogén hormon termelődését. Amikor ez utóbbinak koncentrációja eléri a kívánt szintet, az agy egy újabb hormonnal kiváltja a tüszőrepedést és a pete kilökődésének helyén, tehát a petefészekben a sárgatest képződését. A tüszőrepedés általában a 14. napon esedékes, miután e petesejt a petevezetékbe kerül, ahol a spermiummal találkozhat megtermékenyülési célból. Magyarul: a ciklus 14. napja a legtermékenyebb időpont.


Mindeközben a méh nyálkahártyája az ösztrogén hatására újra felépül a menzesz utáni állapotából. Az embriót befogadni képes közeggé pedig a progeszteron hatására válik (a sárgatestből, ami a tüszőrepedés helyén direkt ennek a hormonnak a termelésére jön létre). Ha nincs megtermékenyülés, a petesejt 4 nap után felszívódik. A megtermékenyülésre a legjobb idő a peteérés ideje, bár ez lehetséges a tüszőrepedés előtt és után is 3 nappal, vagy bármikor, a peteéréstől nem, de a ciklus napjaitól függetlenül. A tüszőrepedés után a petesejt a petevezetékbe kerül, ahol 24-48 órát várakozik a spermiummal való találkozásra.

A magömlés folyamán spermiumok milliói árasztják el a hüvelyboltozatot, majd annak ellenséges kémhatását leküzdve, magukat a méhnyak nyákján átverekedve, a méhüregbe jutnak. Innen a petevezetéken keresztül jutnak el a szembe jövő (jövő = sodródó, hiszen míg a spermiumnak ostora van, ami a mozgáshoz jól jön, addig a petesejt a petevezeték csillószőreinek csapkodásától és a petevezeték perisztaltikájától mozog) petesejthez. A spermiumok 2-7 napig életképesek, tehát a megtermékenyülés is ez idő alatt várható. A megtermékenyülés rendes helye a petevezető, innen 5-7 nap, amíg a zigóta bejut a méhtestbe, és elkezdi a beágyazódást a nyálkahártyába. Ez adja az alapját az ekkor felhelyezett spirállal megkísérelt védekezésnek. A beágyazódás után a megtermékenyített sejt hormonális üzenetet vált a központtal, melynek eredményeképpen a menstruáció nem jelentkezik többé.


A megemelkedő ösztrogén és progeszteronszintek adják a jelet az agyi központnak, hogy az általa termelt peteérést serkentő hormonokra most nincs szükség. A petefészek nyomban megállítja a peteérést, a méhnyak- nyák megváltozik, így az embrió védve van.

vissza>>>