Farsangi jelmezek házilag

Páva:

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető jelmez, melyet gyakorlatlan anyukák is pillanatok alatt összeállíthatnak a bölcsődei, óvodai farsangra.

Amire szükség lesz:

 • barna, világoszöld, világos- és sötétkék filc anyag
 • tű és cérna
 • kb. 2 méter világoskék szalag (kb 1-1,5 cm széles)
 • kék, zöld és barna tüll anyag

Elkészítés: A jelmezt alapvetően varrással készítjük, de azok, akik gyakorlatlanok ebben a témakörben, egészen nyugodtan ragaszthatják is a részeket. A munka így sokkal gyorsabban elkészül, és legalább olyan szép lesz, mintha varrtuk volna.

A filc anyagokból annyi darabot vágunk ki, a megadott minta alapján, ahány pávaszemet a szoknyácskára szeretnénk varrni.  Ezután a barna alapra felvarrjuk a világoszöld darabot, úgy, hogy közben egyenes varrásokat is végzünk, mintegy szempillákat formázva a barna alapon. A kék filceket már ragaszthatjuk is a képen látható módon. A szalagból levágunk egy akkora darabot, mely körbeéri gyermekünk derekát, és a két szélétől kb. 10-10 centire elkezdjük felvarrni rá a tüll anyagokat. Különböző hosszúságban, egymás tetejére helyezzük őket, és rögzítjük. Ezután a maradék szalagot annyi darabra vágjuk, ahány pávatollat szeretnénk készíteni. A szalagra felvarrjuk vagy felragasztjuk a pávaszemeket, és a szoknyához rögzítjük. A gyermekre kék felsőt és fekete harisnyát vagy leggings-et adunk, majd felkötjük derekára a pávafarkot.
pavareszek.jpg pavareszek2.jpg pavareszek3.jpg
pavareszek4.jpg
Forrás: http://www.thetraintocrazy.com

Lego

Főképp nagyobb fiúknak ajánlott, de ha lányos színt használunk, akkor egészen nyugodtan viselheti kislány is. Előnye, hogy rendkívül kevés pénzből megvalósítható!

Amire szükség lesz:

 • egy akkora fa vagy karton doboz, melybe a gyermek nyaktól fenékig belefér
 • piros festék (vagy bármilyen LEGO-szín)
 • kartonpapír (vagy 8 db magasabb falú kerek sajtos doboz)

Elkészítés: A dobozt a fejnél és a kezeknél kivágjuk, úgy, hogy a gyermek kényelmesen tudjon mozogni benne. A doboz alját levágjuk. Miután megvan a kívánt forma, akkor teljes egészében lefestjük pirosra, majd félre tesszük száradni. (Ha azt szeretnénk, hogy a Lego kockákhoz hasonlóan, fényes legyen, akkor olyan festéket válasszunk.) HA sajtos dobozokat használunk, akkor nem lesz sok dolgunk, hiszen csak be kell festeni őket, és a dobozra kell ragasztani a kívánt mennyiséget (hiszen a lego kockák 2-4-6-8-10-12-esek). Amennyiben kartonpapírral dolgozunk, akkor egyforma hosszú (kb.25-30cm) 10-12 cm széles csíkokat vágunk le, melyekből karikát képzünk és összeragasztjuk. A karikák átmérőjének megfelelő köröket is vágunk a kartonból, és a karikák tetejére ragasztjuk. Az elkészült „gombokat” szintén pirosra festjük, majd száradás után a dobozra ragasztjuk. A Lego-kocka színével azonos ruhát adunk gyermekünkre, és már kezdődhet is a farsangi bál.

Lego
Forrás: http://familiesthatstick.blogspot.hu

Polip

Ezt a jelmezt kifejezetten kicsi gyerekeknek ajánljuk, akik még nem tudnak járni, vagy éppen csak megkezdték a járást, és még szívesebben ücsörögnek a földön.

Amire szükség lesz:

 • 3 pár felnőtt színes zokni, vagy lábszárvédő vagy harisnya
 • 1 db gyermekharisnya
 • színes gombok (elhagyható)
 • tű, cérna
 • vatta
 • 1,5 cm széles gumi (a gyermek derekának megfelelő méret)
 • kevés fehér anyag

Elkészítés: A zoknikat/harisnyákat/lábszárvédőket egyforma hosszúságúra vágjuk, és az egyik végét úgy varrjuk el, hogy háromszög alakú legyen(összesen 6 darabnak kell lenni). Az így kialakult „karokra” tetszés szerint varrhatunk gombokat, melyek még vidámabbá teszik a jelmezt. Amikor már kellően feldíszítettük, tömjük ki kellőmennyiségű vattával, majd elvarrásként varrjuk a gumira a „karokat”. A gumit előzetesen a gyermek derekának megfelelő méretűre összevarrjuk.  A felvarrásnál figyeljünk oda, hogy a polip 7. és 8. lábai, maguk a gyermekünk lábai lesznek, ennek megfelelően amikor körbe a gumira próbáljuk a karokat, egyik oldalon hagyjunk ki 2 „karnyi” helyet! Ezután már csak a fej van hátra. Ezt is egy színes harisnyából készítjük, melynek lábait levágjuk, de nem varrjuk össze. A feneke részre két nagy szemet készítünk fehér anyagból és fekete gombból. a fehér anyagból kört vágunk, majd a gombot a közepére helyezve felvarrjuk a harisnyára.

Zoknik octopus2.jpg octopus3.jpg
octopus.jpg
Forrás:http://www.skinnyscoop.com

Még több jelmez>>>

vissza>>>