Ép test, -lélek és -tudat

Amilyen egy gyerek belső világa, olyan lesz a külső világa is. Gondolatai és érzelmei, az egész belső világa visszatükröződik a külsején, testén és környezetén is. De ez a kölcsönhatás kölcsönös, a test is visszahat a tudatra. A test-lélek-tudat hármasának egysége fontos, hogy egyensúlyban legyen, és a legjobb, ha ez egy kisgyermekben egyszerre fejlődik.

Egy stabil, kiegyensúlyozott kisgyerek, akit szeretettel vesznek körül, általában testileg is egészséges. Viszont egy gyermek labilis környezetben gyakran produkál betegséget. Ez sok esetben egy kétségbeesett figyelemfelhívás, miszerint: „Foglalkozzatok, törődjetek velem többet!”.Ha zaklatott lelkivilágban él a gyermek, akkor ezt tükrözi a játéka is, játszásának módja, játékainak állapota. Ilyenkor kevésbé finoman nyúl a tárgyakhoz, sokszor rombol és agresszív.

Mérvadó, hogy egy gyermeket hogyan vártak, vagy nem vártak. Egy nem kívánt gyermek fejlődése megszületés után pár évvel is le van maradva, ez a szülők érzéketlenségére, rejtett elutasítására való reagálás. Kevesebb odafigyelést kap, kevesebb szeretetet. Általában az ilyen gyermekek testileg kisebbek és értelmileg visszamaradottabbak társaiktól. Más esetben ugyanezt egy szegényes, ingerhiányú környezet és a szülők időhiánya – a mai világban való megélhetés utáni kapkodás – is előidézheti. A szeretethiány testi tünetekhez vezet. Ilyenkor minden fejlődési állomás, késést mutat. Később kezdenek el beszélni ezek a gyerekek, később kezdenek járni, és a szobatisztaságban is keletkezhetnek zavarok. Sokszor egy gyermek számára az intézményi (bölcsődei) ellátás, és a kis társainak húzóereje adja majd a felzárkóztatás alapját.

Érdemes megfigyelni, hogy milyen mesét, szerepjátékot talál ki a gyermek, és ebben a kitalált világban ő maga milyen szerepet játszik, kinek képzeli magát. Nagyon sok minden leszűrhető ilyenkor a lelki egyensúlyáról, belső világáról.A világ felfedezése központi kérdés, erre szomjazik minden kicsi. Egy gyereknek önbizalmat, biztonságot ad, ha motiváljuk ebben, ha vannak feladatai, mert ekkor a családban – anya, apa és a testvérek mellett – ő is fontos és hasznos tagnak érzi magát. Már bölcsődés kortól rá lehet bízni olyan apró kis feladatokat (pl dobja ki a szemetesbe ezt meg azt, vagy vigyen be egy pohár vizet a szobába), amiket meg tud csinálni. Ha ügyességéért megdicsérjük, hihetetlen örömöt tudunk okozni neki. Ezek a feladatok fejlesztik mozgását, koncentráló készségét, ugyanakkor a sikerek építik önbizalmát.

A harmonikus háttér-környezet mellett az egészséges életmódnak is nagy szerepe van abban, hogy a testi-lelki és a szellemi egészséget védelmezze. A helyes életmód és megfelelő táplálkozás megóvhatja a kisgyermeket a betegségek kialakulásától, segítheti a szervezet öngyógyító folyamatait akár egy megfázás, vagy már kialakult betegség esetén.Sok mindent a nevelés, de sok mindent az öröklés is meghatároz az életünkben. Egy gyermek, saját kívánságainktól, terveinktől függetlenül, saját törvényei szerint is fejlődik, alakul az évek folyamán. A mi dolgunk pedig az, hogy ott legyünk a háttérben, szeressük és segítsük őt az útján.

Egészséges test

Egészséges tudat

Egészséges lélek

vissza>>>