Együtt a hétköznapokon

Ebben a rovatunkban ismét a szülő-nagyszülő-gyermek kapcsolattal foglalkozunk. Hiszen sok gyerek szabadidejének nagy részét – a hétköznapokon is – nagyszüleivel (nagyszüleinél) tölti, akik értük mennek a bölcsibe, később az óvodába, iskolába, együtt játszanak, tanulnak az unokájukkal. Vigyáznak rájuk, gondoskodnak róluk, ezzel nagy segítséget nyújtva az elfoglalt, munkába/munkából rohanó szülőknek. Az unokákért rajongó, velük okosan-kedvesen foglalkozni tudó nagyszülő, akivel a gyermek is örömmel időzik, áldás a családnak.

A nagymama és nagypapa türelmét, tudását „bevetve” egy sor nagyszerű dolgot csinálhat az unokákkal együtt, (olyat is, ami a gyermek-szülő együttlét során nem jellemző gyakorlat.) Gondoljunk csak a bevásárlásra, főzőcskézésre a nagyival, nagypapával meg jókat lehet barkácsolni, és a sportmérkőzések szabályait is türelmesen elmagyarázza. A nagy séták alatt az oviból, bölcsiből hazafelé meg nagyokat lehet beszélgetni. Szívesen mesélnek a családról, ezért kérjünk tőlük történeteket a régi időkből: hogy régen mit csináltak másképp, ők milyen gyerekek voltak, vagy épp mi állt a mostani rendelő helyén. Sok-sok régi játékot ismernek, amihez még eszköz sem kell! A nagyszülőkről szóló írásainkban a modern nagyikról is beszélünk, és további ötleteket adunk az unokákkal való kapcsolat elmélyítéséhez, az együtt töltött idő tartalmassá tételéhez.

Ugyanígy egy másfajta élmény a gyermek számára, amikor apával együtt játszva, tevékenykedve töltheti a délutánt-estét, legyen az labdázás, kertészkedés, várépítés, vagy mese-olvasás. Ötleteljünk ebben is együtt!

Mikortól várható el a kisgyermektől, hogy rendszeresen összepakolja maga után a játékait, ruháit? Ebben az életkorban még semmiképp. De megkönnyíthetjük a magunk dolgát, és a kicsinek is jó szórakozás lehet az este utolsó játéka, a rendrakás játék, csak épp az ő nyelvén másképp nevezve. Játsszunk például fuvaros-játékot, és kérjük meg csemeténket, hogy játéktalicskájával vagy babakocsijával szedje össze a babákat, plüssállatokat, és fuvarozza el rakományát a szobájába, hogy azok is lefekhessenek. Ezután következnek a kockák és más apróságok: a szállítóeszköz lehet akár egy kartondoboz, ezt is remekül lehet húzni. Játékosan a házimunkába is bevonhatjuk a kicsit: a törölgetés, teregetés, zokni párosítás nekik játék, nekünk segítség!

A játszótér már totyogó kortól az együtt megtett séták terepe lehet, később pedig fokozatosan birtokba vehetjük a játékokat is. Gyermekünk sokszor itt tapasztalja meg, hogy a közös térben bizony szabályok vannak: illik elkérni a másik játékát, a sajátot odaadni, és a csúszda előtt ki kell várni a sorunkat. A kisgyermekes családokban gyakran napi rutinná válik a játszóterezés. Mit vigyünk, magunkkal, mire figyeljünk oda ezeken az alkalmakon? Mik a lehetséges balesetek, hogyan kerülhetők el? Mi alapján válasszunk játszóteret? Hogyan lesz a játszótérből közösségi tér? Hogy a gyerek fejlődése szempontjából nagyon hasznos játszótéri időzés gondtalan és önfeledt legyen, érdemes ezekre a kérdésekre válaszokat keresni.

A játszótéren

Játszótéri illemtan

Napirend kialakítása

Segít a nagyi

Apával

Házimunka - játék

vissza>>>