Egészséges életmód

Az egészséges életmódot folytató ember egészségesen táplálkozik, rendszeresen mozog, ideális a testsúlya, és elegendő időt fordít a megfelelő pihenésre is. Nincs ez másként az óvodás korú gyermekek esetében sem.

S, hogy miért is olyan fontos már ebben a korban elkezdeni az egészséges életmódra nevelést?

Ezek a kicsik ugyanis még másolják a mintákat, és ha azt látják, hogy egész nap lehet televíziózni, nem kell gyümölcsöt-zöldséget enni, hanem megfelelő a gyorséttermi koszt is, akkor nem alakul ki bennük az igény a megfelelő életmód kialakítására. A gyermekkorban másolt cselekvések, viselkedések a későbbiekben szokásokká válnak, melyektől akkor már sokkal nehezebb megszabadulni. Ez a korosztály már ilyenkor megtanulja a helyes ételválasztást, az megfelelő étkezési ritmust, kialakul az ízlés és bevésődnek a táplálkozási minták. Az óvodákban törekednek arra, hogy ezt a szemléletet a lehető legteljesebben adják át a gyermekeknek, de a nevelés elsődleges színtere azért normális esetben még mindig a család. A hasznosan együtt töltött időkeretbe muszáj, hogy beleférjen a testmozgás valamint a nyugodt, értékes táplálkozás. Rengeteg ajánlást ismerhetünk, mely az egészséges életmódra vonatkozik, a különböző táplálékok megfelelő arányú bevitele, a mozgás fontossága, a füstmentes élet. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy később cseperedő gyermekünk egészséges, megfelelően fejlett felnőtté váljon.  Mára kutatások igazolják azt is, hogy a gyermekkori egészségtelen életmód következménye lehet a krónikus felnőttkori szív- és érrendszeri, daganatos valamint gyomor- és bélrendszeri betegség. És ki ne akarná ezeket elkerülni? 

A tudatos családok már tudatosan követik az egészséges életmód szabályait, de vannak olyanok is, akiknek ezt még meg kell tanulni, szemléletváltásra van szükségük, ahhoz, hogy elérjék ezt. Arra viszont fel kell hívni a figyelmet, hogy az egészséges táplálkozás nem azonos a vegetáriánus, vagy bármely létfontosságú élelmiszert elvonó étkezéssel. Ezek ugyanis már kisgyermekkorban hiánybetegségeket tudnak okozni a szervezetben. Az utóbbi években a mindenből mértékkel szemlélet a legelfogadottabb. A nagy tudatosság mellett azonban azt sem árt megjegyeznünk, hogy a gyermekünknek nem mindig az a jó, ami nekünk felnőtteknek.

Tegyük hát fel magunknak a kérdést: Valóban tudjuk, hogy milyen az egészséges életmód, az egészséges étrend az óvodások számára? Ha igazán őszinték vagyunk magunkkal, akkor a válasz NEM, de sebaj, hiszen a szülőfórum.hu ebben is segít.

Egészséges étrend kialakítása

Vegetarianizmus óvodás korban

vissza>>>