Bölcsis mindennapok

Hej, de szeretne minden anyuka és apuka egy állandó kamerát szerelni a bölcsődei szobába és az udvarra, hogy csemetéje minden egyes mozdulatát lássa, figyelhesse. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy „idegen” környezetben a gyermekünk teljesen másképp viselkedik, mint otthon. A beszoktatás után a piciknek rutinná válnak a mindennapok a bölcsődében, ha kérdezzük mi történt velük, sokszor csak annyit mondanak: semmi. Pedig mennyi élmény, mennyi esemény tölti ki a mindennapjaikat. És ilyenkor ki ne szeretne ott lenni, vagy legalábbis egy kamerán keresztül bepillantani.

Ablakot nyitunk hát erre a titokzatos világra, hogy minden szülő bepillantást nyerhessen a bölcsődei élet mindennapjaiba. Természetesen nem állítom, hogy minden bölcsőde azonos, de a napirend és a nevelési, gondozási feladatok mindenhol azonosak. Szakértői segítséggel megérthetjük a bölcsis barátságok, szerelmek lelki hátterét, megismerkedhetünk az étkezések rendjével, alapvonásaival. Bemutatjuk, hogy mi egy bölcsőde alapvető gondozási és nevelései feladata, vagyis mi az, ami a szabad játékon túl történik a gyerekekkel. Hiszen bármennyire is a játéké a főszerep, nem szabad elfelejteni, hogy kicsinyünk a bölcsődében nem csak „időt tölt”, hanem játszva tanul is.

Méghozzá rengeteg dolgot: önállósodik, fejlődik a beszéde, fejlődnek a motorikus képességei. Kiderül az is, hogy hogyan lehet egy ilyen apró közösségben is megoldani az integrációt, megtanítani az elfogadást, hogyan esnek túl a kicsik a nemi különbségek felismerésén, és megértésén.

Napirend a bölcsődékben

Bölcsődei étkezés

Bölcsődei nevelés alapelvei

Bölcsődei nevelés feladatai

A mese szerepe a bölcsődei életben

vissza>>>