Betegségek

A szervezet egyensúlyának felborulása, annak abnormális módon való működése a betegség. Nem szeretjük, mert kellemetlen állapot, mert gátolja mindennapi cselekvéseinket.

Azért is nehéz a betegségek pontos felismerése óvodás korban, mert a gyermekek egy része még nem tudja pontosan meghatározni a fájdalom helyét, módját, rendszerességét. Ezek nélkül azonban otthon nehéz beazonosítani a tüneteket, és kénytelen vagyunk orvoshoz fordulni, pedig vannak esetek, amikor az otthoni kezelés is hatásos lehet, mint például az alvászavarnál. Óvodás korban nemcsak a szokásos baktérium vagy vírus által okozott betegségekkel kell már foglalkoznunk, hanem az ilyenkor egyre feltűnőbb testtartási hibákkal, lábbetegségekkel is.

Az ortopédiai betegségek időben való felismerése és kezelése például viszonylag rövid időn belül teljes gyógyuláshoz vezethet. Az olyan népbetegségek is egyre gyakrabban jelentkeznek ebben a korosztályban, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Ezek egy jelentős részének okai a helytelen, egészségtelen életmódban gyökereznek. A védőnői rendszeres vizsgálatok az óvodás kor kezdetén (3 éves kor) mérik először, hogy a látás és a hallás a gyermek korának megfelelő állapotban van-e. Ilyenkor sok olyan betegségre derül fény, mint a kancsalság, a rövidlátás, a szemtengely-ferdülés, a hallászavar vagy a nagyothallás. Ezen betegségek időben történő felismerése és kezelése is azért lényeges, mivel egy részük gyógyítható, vagy megfelelően kordában tartható. 

A szülőfórum.hu ebben a rovatban nemcsak azt tarja fontosnak, hogy bemutassa e gyermekeket veszélyeztető betegségeket, hanem, hogy felhívja a figyelmet arra, mik lehetnek az intő jelek, hogyan kezelheti otthon gyermekét vagy éppen hová fordulhat beteg csemetéjével.

Külön foglalkozunk – mert sajnos ezzel is foglalkoznunk kell ebben az életkorban - a gyermekkorban leggyakrabban előforduló daganatos betegségekkel, az intő jelekkel valamint a kezelési lehetőségeivel. Ezzel természetesen nem megrémíteni akarunk Téged, de attól, hogy nem beszélünk valamiről, attól az még van, és ha már jelen van a világunkban, akkor tájékozódni kell ezekről a betegségekről is.

Lúdtalp

Kanyaró

Szembetegségek

Daganatos megbetegedések - Agydaganat

Cukorbetegség

Elhízás

Bárányhimlő

Fejtetvesség

Elfeledett betegség, az ótvar

A tejfogak fogszuvasodása

Alvászavar

vissza>>>