Betegségek - Allergiák

Betegségek:

Amikor gyermekünk közösségbe kerül, fokozottabban ki van téve a fertőzéseknek. Túl kell esniük sok mindenen, míg szervezetükben a megfelelő védekező mechanizmusok kialakulnak. Túl kell élnünk sok aggodalmas, álmatlan éjszakát nekünk, szülőknek is, hogy kellő türelemmel, higgadtsággal és hozzáértéssel kezeljük a betegségeket.

Nagyon fontos a jó gyermekorvos választás, hiszen maga a tudat is megnyugtató, hogy van kihez fordulnunk akár az éjszaka közepén is tanácsot kérni, ha gyermekünkön súlyos tüneteket észlelünk. Ilyenkor a hidegvér megőrzésének is nagy szerepe van, mert kapkodással, pánikkal nem megyünk semmire, ráadásul a kis beteget is megijesztjük.

Sok felnőtt szorong, ha orvoshoz megy. Nem kell meglepődnünk, hogy a gyermekek is megrémülnek a fehér köpenytől, és a sok mellé szőtt és képzelt félelemtől. Ezért nagyon fontos, hogy ne ködösítsünk, hanem beszéljük meg a gyermekünkkel, ha kivizsgálásra megyünk, ne kelljen félnie az ismeretlentől. Meséljük el, mi fog történni, és hogy fog-e fájni. Meglepő érettséggel fogja tudni kezelni a helyzetet, ha szánunk elég időt rá, hogy felkészítsük.

A leggyakoribb gyermekkori fertőző betegségek ellen kötelező védőoltások védenek, ezáltal az immunitás kialakul gyermekünkben. Sok betegséggel emiatt nem is vagyunk tisztában, hiszen nem ismerjük, szinte eltűnt a mai világból. A beoltás fontosságát - bár manapság sok az ellenzője -, mint megelőző tényezőt mindenképp szükséges figyelembe vennünk.

Vannak tipikus betegségek, amikkel többször is meg kell birkóznunk gyermekeinknél; ilyen a láz, a hányás, a hasmenés, a felső légúti betegség. Szerencsére ezek közül sok megelőzhető, vagy enyhébb lefolyásúvá tehető megfelelő megelőzéssel, immunerősítéssel.Ha megváltozik gyermekünk viselkedése, szokása, étkezése, mindenképp kezdjünk el gyanakodni. Időben észlelve a betegségek tüneteit mielőbb hozzákezdhetünk a gyógyításához, jelentősen lerövidítve a lábadozási időszakot.


Allergiák:

Az allergiák lényege, hogy a szervezet normálisnak tekinthető reakciókészsége valamilyen okból megváltozik. Ez történhet pl. egy ételre, anyagra, virágporra vagy állatszőrre egyaránt, de még sorolhatnánk.

Túlszennyeztük környezetünket. Sok anyag van, ami „érzékenyíti” az emberi szervezetet, és az ezekkel való újabb találkozás hatására heves helyi vagy általános tünetek alakulnak ki. (Pl. bőrelváltozások, duzzanatok, hasmenés, nyálkahártya-gyulladás, köhögés, stb.). Ezeket gyermekünk életéből ki kell küszöbölni, persze ez néhány esetben lehetetlen. Ma már az allergiák - mivel szinte népbetegségnek számítanak - könnyen kezelhetőek egy kis odafigyeléssel. Szerencsés esetben pedig sok allergiás betegség kinőhető a gyermek növekedésével, immunrendszerének erősödésével.

Kiütéses gyermekbetegségek

Allergia

Asztma

Felső légúti betegségek

Gyermekkori ételallergiák: -tejcukor-érzékenység és tejfehérje-allergia

Hányás, hasmenés

Hasznos tanácsok otthonra

Influenza

Láz, lázcsillapítás

vissza>>>