Babaápolás

Megérkezett szemünk fénye, és rengeteg tennivalónk van körülötte, de Te még azt sem tudod mihez, és hogyan fogj hozzá. Egy új kis élet, aki a Te gondozásodra szorul, a Te féltő, óvó kezednek köszönhetően fog tudni alkalmazkodni az új, pocakon kívüli életéhez. Éppen ezért óriási a felelősséged abban, hogyan reagál majd a külvilágra.
Ez persze nem kell, hogy elijesszen, a legtöbb dolgot ösztönből csinál az ember, és rendszerint nem is hibázik túl nagyot, de vannak esetek, amikor bizony nem árt némi eligazítás. Tanácsot gyermekorvosodtól vagy védőnődtől is kérhetsz, de vannak olyan anyák, akik nem vagy nem szívesen tartják a kapcsolatot velük valamilyen okból. A szülőfórum.hu a megfelelő szakemberek felkutatásával igyekszik segíteni neked. Megkérdezzük, amit Te is megkérdeznél, és igyekszünk a lehető legmélyebben beleásni a babaápolás rejtelmeibe, nehézségeibe. Megmutatjuk például, hogy miért jobb a fürdető-krém, mint a tusfürdő, hogyan, milyen körülmények között kell, érdemes fürdetni babádat, milyen eszközök legyenek kéznél a fürdőszobában, vagy a fürdésre kijelölt helyiségben. Biztosan tudnád sorolni ezeket, de valami mégis biztosan kimarad, hogy ezt elkerüld, olvasd oldalainkat.

A csecsemő a külvilággal legnagyobb felületen a bőrével találkozik, ezért rendkívüli figyelmet kell fordítani erre a területre, egyáltalán nem mindegy, mivel és hogyan kened be bőrét, milyen ruhákat adsz rá, hogyan kezeled a felmerülő bőrproblémákat, hiszen a kisbabák bőre tized annyira vékony, mint a miénk, így nagyon érzékeny. Lehet egy ruha, drága és a legújabb divat szerinti, ha anyagában, kialakításában nem megfelelő csecsemőd számára. Te büszkén mutogathatod majd, de ő kényelmetlenül fogja érezni magát benne. Lehet egy kenőcs a legjobb márka, ha babád bőrének nem megfelelő. Ezeket a hibákat pedig jobb elkerülni, mint orvosolni.

A védőnőtől az első otthon töltött napokban rengeteg tanácsot kaphatunk, azonban mindig marad olyan kérdés, amit elfelejtettünk feltenni, vagy éppen azért nem tettük fel, mert már így is órák óta csak kérdezgetünk tőle. Tudod-e például, hogyan, milyen rendszeresen kell babád körmét vágni, hogyan tisztítsd fülét és orrát? De elkerülhetetlen, hogy szót ejtsünk a büfiztetésről, az altatási módszerekről, a lázmérőzésről (melyik a jó? A hagyományos popsiban mérés? Vagy a fülhőmérő? Esetleg a homlokra tehető mérő? Vagy éppen a digitális hőmérő?) és az első fogak megfelelő ápolásáról is. Az intimhigiénia is fontos terület, így ez sem maradhat ki, fiúkat és lányokat egyaránt másképp kell ápolni ezen a részen, amit mi bemutatunk neked.

Muszáj szót ejtenünk az anyukák egyik legnagyobb dilemmájáról is, ami nem más, mint, hogy milyen pelenka a megfelelő gyermekünk számára. Erre keressük a választ szakértő segítségével, a piac ugyanis óriási, és a döntés nagyon nehéz. Szembe állítjuk egymással a hagyományos textil pelenkát (mert sokan még mindig erre esküsznek) és az egyszer használatos, eldobható pelenkákat. Olvashattok érveket és ellenérveket az egyik és a másik oldalról is.

Állhat mellettünk gyermekorvos, védőnő, tapasztalt, sokat látott nagyszülő, aki sok-sok évvel ezelőtt felnevelt minket, azért mégis magunk vagyunk a babaápolás minden gondjával, kérdésével. Egyedül morfondírozunk majd magunkban, hogy mi a legjobb megoldás egy-egy helyzetben. A választ azonban itt a szülőfórum.hu-n biztosan megtaláljátok majd!

vissza>>>