Az első időszak

a

Újszülött/csecsemő újraélesztése (1 éves korig).

Újraélesztés: (Reanimatio; CPR = Cardio-Pulmonalis Resuscitatio) A keringés és a légzés visszaállítása érdekében végzett tevékenység, mely történhet eszközzel, vagy anélkül.

A keringés és a légzés leállását követően a beteg a klinikai halál állapotába kerül, melyből - megfelelő elsősegélynyújtás során- nagy eséllyel éleszthető újra. Ez az állapot kb. 5 percig tart. Ettől fogva a beteg esélyei rohamosan csökkennek. A túlélés szempontjából tehát az észlelő elsősegélynyújtó helyszíni szerepe hangsúlyozottan fontos.

Riasztó tünetek felismerése (mozdulatlan, csöndben lévő, elkékült, vagy rendellenes testhelyzetű csecsemő).d. Légzés vizsgálata (a fejet egyenes állásba hozzuk, és nem hajtjuk hátra, mert összenyomódhatnak a légutak).

A légzés vizsgálata ugyanúgy történik, mint felnőtteknél (10 másodperc!).

Mentőhívás

Befújás! (Csecsemők vagy újszülöttek újraélesztése során először 5 befújást alkalmazunk. A lélegeztetést óvatosan végezzük, tekintettel a csecsemő méreteire! A mesterséges lélegeztetés során a befújás a csecsemő szájába és orrába egyidejűleg történik).

Mellkas kompressziók kivitelezése: (3:1) (Csecsemők vagy újszülöttek esetében a mellkas kompressziókat a mutató és középső ujjunkkal végezzük (1). Két elsősegélynyújtó esetén, illetve ha két kezünk átéri a csecsemőt, akkor két kezünkkel átölelve, egymásra helyezett nagyujjainkkal is végezhetjük a kompressziókat (2). Csecsemők esetében egyszerre csak 3 kompressziót végzünk, ezt 1 befújásos lélegeztetés követi! A kompressziók tempója 120/perc körüli legyen! 30 másodperc elteltével újra ellenőrizzük a légzést (és a keringést)!

vissza>>>