Az anya betegségei

Dohányzás

Amennyiben dohányzik, a tervezett terhesség előtt mielőbb hagyja abba! Tudományos bizonyítékok alapján a dohányzás nemcsak a fogamzást késlelteti, de mellette gyakoribb a korai vetélés és a terhesség alatti vérzés is. Magasabb a koraszülés aránya, és az időre született újszülötteknek is kisebb a súlyuk, ha édesanyjuk dohányzik. A fogamzás szempontjából a partner dohányzása is káros. A dohányzás nemcsak a terhesség alatt kedvezőtlen a magzat számára, de az újszülöttnek is több problémája lehet: gyakoribbak a fertőzéses kórképek, sőt a bölcsőhalál is. A dohányzás elhagyása az egyik legegyszerűbb módja számos terhességi kórkép megelőzésének.


Alkoholfogyasztás

Különösen a túlzott alkoholfogyasztás akadályozza a terhesség kialakulását, így terhesség tervezése esetén mindenképpen kerülendő. A terhesség alatti alkoholfogyasztás gátolja a magzat növekedését, idegrendszeri fejlődését. Természetesen az alkalomszerűen elfogyasztott egy pohár bor, vagy sör biztosan nem okoz magzati rendellenességet, nagyobb mennyiségek fogyasztását azonban kerülje!


Folsav, vitaminkészítmények

Egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett Magyarországon nem alakulnak ki hiányállapotok. Ugyanakkor többszörösen igazolt a folsav-kiegészítés jótékony hatása bizonyos fejlődési rendellenességek (pl. nyitott gerinc) megelőzésében. Bár ennek igazolásában világszerte ismerik és elismerik magyar kutatók szerepét, hazánkban mégsem vált általános gyakorlattá a fogamzás körüli folsavpótlás. A folsav recept nélkül kapható készítmény, nemzetközi ajánlások napi 0.4 mg folsav bevitelét javasolják a fogamzás előtt és az első 12 terhességi héten. Amennyiben az előzményben velőcsőzáródási rendellenességgel született gyermek szerepel, indokolt lehet nagyobb adagok alkalmazása, erről orvosától kaphat részletes felvilágosítást.


Testmozgás

Rendszeres testmozgás bátran ajánlható a gyermek vállalása előtt éppúgy, mint terhesség alatt. Segít az állóképesség fokozásában, a jó fizikai és szellemi állapot megtartásában, a túlsúly leküzdésében. A túlhajszolt fizikai aktivitás, bizonyos versenysportok azonban akadályozzák a terhesség kialakulását, így kerülendők. A heti néhány órás úszás, kerékpározás, kocogás elegendő a megfelelő erőnlét fenntartásához.


Fogamzásgátlás

Terhesség vállalása esetén értelemszerűen hagyja abba a fogamzásgátló módszer alkalmazását! Ha fogamzásgátló tablettát szedett, úgy három hónapos szünetet javaslunk a fogamzás előtt. Ennyi idő biztosan elegendő a gyógyszer teljes kiürülésére. A három hónap alatt valamilyen hagyományos fogamzásgátló módszer, legcélszerűbben gumi óvszer használatát javasoljuk. Amennyiben terhesség a három hónapos várakozás előtt következne be, kétségbeesésre akkor sincs oka, kezelőorvosa segít majd megfelelő tanácsokkal ellátni. Amennyiben méhen belüli fogamzásgátlóval (hurok, spirál) védekezett, kérje meg nőgyógyászát, távolítsa el! Az ekkor elvégzett nőgyógyászati vizsgálat lehetőséget teremt a rákszűrés elvégzésére, részletes tanácsadásra is. Egy menstruáció után minden további nélkül vállalkozhatnak terhességre.

> "7 év után csoda történt" - egy kitartó pár története

> Spontán gyermekáldás műtéti beavatkozással - A kitartás meghozta gyümölcsét!

> Az endometriózis leküzdése után is van esély spontán gyermekáldásra

> Amit a méhen kívüli terhességről tudni érdemes

> A meddőség az egész családot érinti

> Új korszak a férfi meddőség hazai gyógyításában

> A PCOS igenis kezelhető

vissza>>>