Anyatej

Az anyatej nemcsak azért fontos, mert ez az elsődleges tápláléka csecsemőnknek, hanem azért is, mert a benne lévő anyagoknak köszönhetően tökéletes védelmet nyújt neki a külvilág kórokozóival szemben. Az anyatej mindenféle tápláléknál jobban hasznosul a baba szervezetében, ezért ideális a lehető legtovább szoptatni. A hosszútávú szoptatás pedig pozitívan hat a gyermek szervezetére a későbbiekben is, így kisebb eséllyel alakul ki náluk cukorbetegség, de csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek valamint a felnőttkori elhízás kockázatát is. Sőt az anyatejnek megvan az az előnyei is, hogy mivel az anyai szervezetből érkezik, így nincs esélye a külvilágból való fertőződésre.

Tudtad-e például, hogy az anyatej antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért használható a kisebesedett mellbimbóra, de alkalmanként szem- vagy éppen orrcseppként is. És azt, hogy mind mennyiségében, mind pedig összetételében folyamatosan alkalmazkodik a csecsemő igényeihez? Gondoltál-e arra, hogy az, ha túl kevés a tejed, lelki okokra is visszavezethető, és kis odafigyeléssel megfelelő mennyiségűre duzzasztható. Csak megfelelő segítség kell hozzá.

Oldalainkon szót ejtünk arról is, hogy bizonyos betegségek vagy gyógyszerek milyen hatással lehetnek az anyatej összetételére, milyen negatív irányba módosíthatják azt.

Hallottál-e már a kolosztrumról? Vagyis az előtejről, mely a szülést követő napokban képződik, s bár csak kis mennyiségben elérhető, mégis éppen elég táplálékot biztosít az újszülött számára addig, míg a valódi tejbelövellés megtörténik. Ezután már a babád számára megfelelő érett tej termelődik, és ürül a mellből. A tápszerekkel szemben éppen ez a csodálatos dolog az anyatejben, hogy mindig alkalmazkodik, míg a tápszernek csak a hígítása más, de az összetétel azonos.

Sok édesanya szembesül azzal a problémával, hogy túl sok teje termelődik, folyamatosan fejnie kell, hogy ne gyulladjon be a melle. A felhalmozott tejjel azonban nem tud mit kezdeni. Pedig erre is van megoldás, ugyanis a magyar jogszabályoknak megfelelően anyatejgyűjtő-állomásokon fogadják a „feleslegbe” lefejt tejet. Természetesen ehhez az anyának bizonyos vizsgálatokon át kell esnie, de a leadott tejért literenként bruttó 1800 forintot fizet az állam, ami jövedelem-kiegészítésnek biztosan mindenkinek jól jön. De nem is ez a legfontosabb, hanem, hogy szoptatni valamilyen okból képtelen édesanyák csecsemői, vagy örökbefogadott babák kaphatják meg az így összegyűjtött tejmennyiséget.  Az anyatejet azonban, akár saját használatra, akár továbbadás céljára, szigorú szabályok szerint kell tárolni, hiszen csak így tudod biztosítani azt, hogy később megfelelő tápláléka legyen a babáknak. Ezeket a szabályokat is megismerheted itt a szülőfórum.hu oldalain.

Mindent összevetve szakértők segítségével megtudhatod, hogy miért is a legjobb táplálék az anyatej. Például, mert a csecsemő gyomrában a lehető leghamarabb lebomlik, így biztosan nem terheli meg azt, mert olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek segítik a baba megfelelő fejlődését és jelentős immunológiai hatással is bír.

vissza>>>