Alkossunk együtt

Azzal mindenki tisztában van, hogy az alkotás nemcsak a motorikus képességet fejleszti, hanem a szellemi fejlődéshez is nagymértékben hozzájárul. Ezért elmondható, hogy alkotni jó és rendkívül hasznos foglalatosság. Ám mikor a bölcsődés korosztályra gondolunk, elbizonytalanodunk. Mit is lehet ilyen kicsikkel alkotni? Nem is gondolnánk, hogy már ezekkel a legifjabb (1-3 éves) gyerekekkel is rengeteg csodálatos dolgot lehet készíteni, sőt gyakran a legegyszerűbb alapanyagokkal.

Gondoljunk csak bele mennyi nagyszerű hozzávalót ad nekünk a természet a különböző évszakokban. Legyen az levél, homok, kő, kavics, termések vagy éppen bogyók, mind-mind helyet kaphatnak a legkisebbek alkotási folyamataiban. De ugyanígy felhasználhatjuk akár a konyhánk kincseit is, tésztákat, szívószálat, magokat. Alkotás közben, pedig fejlődik a fantáziájuk, javul a koordinációs képességük, de még a szülő-gyermek kapcsolat is szorosabbra fűződik.

Hogyan készítsünk bölcsődés gyerkőcünkkel szívószál-karkötőt, vagy tészta-nyakláncot? Mivel lephetjük meg a nagyikat karácsonyra? A saját kézzel készített ajándékok öröme felbecsülhetetlen, még akkor is, ha apró kezek készítették, és a vonalak, vágások, kötések nem olyan tökéletesek. Ezek az első próbálkozások, melyekből még nagy dolgok születhetnek.

Készítsünk hát elő ollót, ragasztót, színes papírt, gyurmát, színes homokot, festéket és mindent, amire úgy gondoljuk, használni tudjuk majd az alkotás folyamán, és kezdődhet a „munka”! A lényeg a jókedv és a kacagás, semmit se erőltessünk rá gyermekünkre, és ne feledjük ők még csak rövid ideig képesek egy dologra koncentrálni, így ne nehezteljünk rájuk, ha idő előtt abbahagyják az alkotást…Megvárja őket, majd máskor befejezzük!

Nyáron a szabadban, télen a szobában készüljenek hát a szebbnél-szebb nyakláncok, képek, gyurmafigurák!

Alkotások tavasszal

Alkotások nyáron

Alkotások-Ősszel-Halloween

vissza>>>